15-01-2013 / Martijn Baten

Facebook Graph Search

Facebook komt met een nieuwe functie genaamd ‘Graph Search‘, Facebook noemt dit ook wel ‘Facebook Sociogram’. Hiermee is het mogelijk om profielen op Facebook slimmer en gerichter te doorzoeken. Door de enorme hoeveelheid data is dit ook wenselijk en nodig. Op dit moment heeft Facebook meer dan een miljard gebruikers van Facebook, meer dan 240 miljard geuploade foto’s en meer dan een triljoen connecties. Deze cijfers werden samen met het aankondigen van de functie tijdens een persbijeenkomst van Facebook gepresenteerd.

Zelf bepalen hoe je profielen en content op Facebook doorzoekt met Graph Search

Graph Search (Sociogram) verschijnt in een dikkere zoekbalk in het menu van Facebook bovenaan elke pagina. Wanneer je een zoekopdracht wilt doen, kun je deze aanvullen met allerlei details. Hiermee kun je zelf bepalen hoe je de content bekijkt die je zelf of je vrienden hebben gedeeld op Facebook.

Zoekbalk Facebook Graph Search

Graph Search helpt eenvoudig om nieuwe connecties te vinden, afbeeldingen ontdekken, nieuwe lokale attracties of restaurants te vinden en te leren over muziek, films, boeken en meer. Alle resultaten die je ziet zijn gebaseerd op jouw Facebook-relaties en connecties die je met andere op Facebook hebt. Hiertoe behoren ook de zakelijke Facebook bedrijfspagina’s.

De vier doorzoekbare gebieden van Graph Search

Graph Search is niet geheel vergelijkbaar met zoekmachines als Google. In plaats van het opgeven van zoekwoorden, maak je bij het gebruik van Graph Search zinnen die bestaan uit doorzoekbare gebieden van Facebook. De eerste versie van Graph Search richt zich op vier doorzoekbare gebieden: mensen, foto’s, plaatsen en interesses:

  • Mensen: Je kunt bijvoorbeeld zoekopdrachten doen als: “Vrienden die wonen in mijn stad” (zie onderstaande afbeelding), “Mensen die wonen in mijn stad en van wandelen houden”, “Vrienden van Vrienden die naar het Kralingse Bos zijn geweest”, “Mensen die van tennis houden en vlakbij wonen”;
  • Foto’s: Je kunt bijvoorbeeld zoekopdrachten doen als: “Foto’s die ik leuk vind”, “Foto’s van mijn familie”, “Foto’s van mijn vrienden voor 1999”, “Foto’s van mijn vrienden genomen in Londen”;
  • Plaatsen: Je kunt bijvoorbeeld zoekopdrachten doen als: “Restaurants in Utrecht”, “Steden bezocht met mijn familie”, “Chinese restaurants die mijn Chinese vrienden leuk vinden”, “Landen die mijn vrienden hebben bezocht”;
  • Interesses: Je kunt bijvoorbeeld zoekopdrachten doen als: “Muziek die mijn vrienden leuk vinden”, “Talen die mijn vrienden spreken”, “Boeken gelezen door CEO’s”.

Vrienden die wonen in mijn plaats

Facebook Graph Search en privacy

Het doorzoeken van profielen op Facebook kan alleen op basis van de privacyinstellingen die anderen hebben ingesteld. Afgeschermde onderdelen op een profiel kunnen dus bijvoorbeeld enkel vrienden of specifieke personen zien. Recentelijk introduceerde Facebook de ‘Privacysnelkoppelingen‘. Hiermee kun je eenvoudig en snel je privacyinstellingen aanpassen. In onderstaande video van Facebook wordt uitgelegd hoe je met de privacyinstellingen kunt werken voor Graph Search:

Voorlopig is Graph Search enkel te gebruiken in het Engels. Je kunt via facebook.com/graphsearch je aanmelden voor een beta versie van de functie. Het doorzoeken van Facebook via Graph Search brengt een groot aantal nieuwe gevolgen en mogelijkheden met zich mee. Vindbaarheid op Facebook kan in de toekomst erg belangrijk worden. Daarnaast brengt het slim doorzoeken van Facebook de mogelijkheid om gericht nieuwe inzichten op te doen bij klanten. De komende tijd zullen we daarom bij de Nederlandse Social Media Academie hier aandacht aan geven en verder op ingaan.