14-04-2014 / Ayman van Bregt

5 linkedin carriere tipsLinkedIn heeft samen met PwC het onderzoek ‘Adapt to Survive‘ uitgevoerd. In het onderzoek werd bekeken waarom sommige landen beter in staat zijn om het juiste profiel met een vacature te matchen. Het aanpassingsvermogen van medewerkers blijkt hoger te zijn in landen waar meer verschillende sectoren zijn. Het onderzoek geeft ook een aantal LinkedIn carrière tips voor professionals. De resultaten van dit onderzoek staan in dit artikel op een rij.

Vijf LinkedIn carrière tips

In het onderzoek werd de data gebruikt van 277 miljoen LinkedIn gebruikers en de informatie van 2600 PwC medewerkers wereldwijd. In het onderzoek werd gekeken naar de variatie aan bereidheid om bijvoorbeeld te verhuizen naar een plek waar de vaardigheden het beste tot zijn/haar recht komen in een functie. Zo blijkt dat medewerkers in Nederland het beste scoren in aanpassingsvermogen en medewerkers in China en India het minst. De oorzaak van het verschil blijkt met name te liggen in de variatie van verschillende sectoren in een land. De landen die hoog scoren laten een betere productiviteit zien van medewerkers. Deze medewerkers zetten ook met name online sociale netwerken in om mensen te vinden met de juiste vaardigheden. Op basis van het onderzoek zijn er vijf LinkedIn carrière tips geformuleerd:

  • LinkedIn carrière tip 1: Aanleren van vaardigheden
    Focus op de vaardigheden die je in de toekomst nodig hebt en waar je nu nog niet over beschikt. Investeer daarom bewust tijd in scholing en het aanleren van vaardigheden waar een groeiende vraag naar is, zeker als dit vaardigheden zijn waar je nog niet over beschikt.
  • LinkedIn carrière tip 2: Open staan voor veranderingen
    Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar medewerkers die een open mindset hebben waarbij ze een blik op de wereld hebben, open staan voor veranderingen, nieuwsgierig en proactief zijn.
  • LinkedIn carrière tip 3: Gebruik sociale netwerken zoals LinkedIn
    Gebruik sociale netwerken om relaties te onderhouden, uit te bouwen en daarnaast je eigen profiel te onderhouden. Recruiters gebruiken zulke platformen steeds vaker als eerste stap om potentiële kandidaten te vinden. Het opvallen via sociale netwerken is dus belangrijker dan ooit.
  • LinkedIn carrière tip 4: Ontwikkelen van aanpassingsvermogen
    Zoals al uit het onderzoek bleek is aanpassingsvermogen (adaptability) het onderdeel waar medewerkers in Nederland goed op scoren. Zorg dat je in een omgeving komt die om aanpassing vraagt waarbij nieuw ontwikkelde vaardigheden goed toepasbaar zijn en gewaardeerd worden.
  • LinkedIn carrière tip 5: Aansluiting vinden bij de kernwaarden van een organisatie
    Veel medewerkers zoeken een organisatie waarbij de kernwaarden van de organisatie aansluiten op de eigen kernwaarden. Deze kernwaarden zijn terug te vinden in de cultuur, het carrièrepad van huidige medewerkers maar ook in de manier waarop zij een talentontwikkelingsprogramma hebben gericht op ‘harde’ en ‘zachte’ vaardigheden.

Het aanpassingsvermogen van een professional is een belangrijk onderdeel van waar organisaties naar kijken bij het vervullen van een vacature. Investeer dus in jezelf door jezelf te blijven ontwikkelen en onderhoud daarbij je online (LinkedIn) profiel goed. De resultaten van het onderzoek zijn weergegeven in de onderstaande LinkedIn infographic:

Vijf LinkedIn carriere tips

De mogelijkheden van LinkedIn zakelijk beter benutten

LinkedIn benutten voor het vinden van opdrachten of het vinden van een baanDe praktijkgids ‘LinkedIn gevorderden’ leert je om meer te halen uit LinkedIn. Deze NSMA-praktijkgids biedt een overzichtelijk stappenplan om (afhankelijk van jouw behoefte) opdrachten of een nieuwe baan te vinden via LinkedIn. Na het doorlopen van de praktijkgids ben je in staat om geavanceerde zoekfuncties en toepassingen van LinkedIn te gebruiken bij het vinden van werk (opdracht en/of baan). Deze NSMA-praktijkgids is ook de praktijkgids ‘LinkedIn Groepen’ om aan de slag te gaan met de mogelijkheden van LinkedIn Groups.
Koop de Praktijkgids LinkedIn gevorderden nu.