31-10-2014 / Martijn Baten

Facebook

Bedrijven die video’s op Facebook delen, uploaden deze ook vaker naar Facebook in plaats van naar YouTube. Bedrijven zijn hiermee gestart door de mogelijkheden die Facebook ook biedt voor het afspelen van de video’s. Hiermee vormt het online sociale netwerk een directe concurrent en daarmee een bedreiging voor YouTube als videokanaal.

Bedrijven plaatsen vaker video’s op Facebook dan op YouTube

De inzichten zijn afkomstig van een recente studie door Socialbakers. Socialbakers analyseerde meer dan 180.000 video’s op Facebook, geplaatst door 20.000 Facebook bedrijfspagina’s. De dienst laat met het onderzoek zien dat het aantal video’s dat op Facebook wordt geplaatst toeneemt, ten koste van YouTube. Voorheen werd YouTube gebruikt om een video te uploaden en werd de link naar de video in de updates op Facebook gebruikt. De nieuwe mogelijkheden van Facebook zoals ‘autoplay’, de verspreiding in het nieuwsoverzicht en betere mogelijkheden voor het targetten van updates doet (volgens Socialbakers) bedrijven ervoor kiezen om video’s direct op Facebook te plaatsen.

share-of-video-posts

In het begin van 2014 had YouTube duidelijk de leiding als het gaat om het plaatsen van video content. Gedurende het jaar valt de opkomst van Facebook te zien als kanaal voor het uploaden van video. Tussen mei en juli is het aantal met 50% toegenomen.

Socialbakers heeft naast het aantal geplaatste video’s ook gekeken naar de interactie rond de 180.000 video’s. Ook hier valt sinds het voorjaar van 2014 de verschuiving van YouTube naar Facebook te zien. Dit zou voor YouTube een gevaar kunnen zijn, omdat bedrijven kiezen voor de kanalen waar effectief voor interactie en betrokkenheid gezorgd kan worden.

share-of-interactions

Meer over het zakelijk inzetten van Facebook?

De Nederlandse Social Media Academie helpt je graag bij het zakelijk inzetten van Facebook. Aan de hand van 4 verschillende praktijkgidsen leer je stap-voor-stap de mogelijkheden van Facebook benutten voor het behalen van zakelijke doelstellingen. De NSMA Praktijkgidsen over Facebook zijn:

 

Afbeelding: mkhmarketing / Flickr Creative Commons