28-05-2018 / Ayman van Bregt

Vergelijkbaar met veel techbedrijven heeft Instagram de gebruikersvoorwaarden aangepast vanwege de handhaving van de GDPR (AVG in Nederland). Gebruikers die de nieuwe gebruikersvoorwaarden accepteren stemmen in met het bijhouden van het scroll- en klikgedrag door Instagram. Dit artikel zet de wijzigingen voor Instagram gebruikers op een rij.

Scroll- en klikgedrag op Instagram bijgehouden

Door de nieuwe wetswijziging zijn bedrijven verplicht om gebruikers in de EU transparant inzicht te geven in het type informatie dat ze verzamelen op het moment dat Instagram gebruikers de app gebruiken. In de nieuwe gebruikersvoorwaarden is letterlijk opgenomen dat Instagram ‘verschillende type informatie van het apparaat vastlegt zoals hoe gebruikers klikken en scrollen’. De reden voor Instagram om het scroll- en klikgedrag bij te houden is om onderscheid te maken tussen echte gebruikers (personen) en bots om fraude op het platform te kunnen detecteren.

Bijhouden van scroll en klikgedrag van Instagram gebruikers - AVG GDPR

Volgens Business Insider is Instagram het eerste platform dat gebruikers inzicht geeft in de gebruikersvoorwaarden wat er precies wordt vastgelegd. Voor gebruikers van Instagram kan dit als opdringerig overkomen, maar vanuit het perspectief van Instagram is het een realistische ontwikkeling. In 2015 verklaarde een groep onderzoekers dat 8% van alle Instagram accounts nep waren. Sinds een jaar werkt Instagram actief aan dit probleem om Instagram gebruikers een betere ervaring te kunnen bieden.

Meer leren over Instagram en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.