24-04-2013 / Ayman van Bregt

Het aantal Nederlandse Twitter accounts per gemeenteHet aantal Nederlandse Twitter gebruikers is lastig te bepalen op basis van officiële Twitter-bronnen. GemeenteBuzz is een initiatief dat op continue basis de Nederlandse Twitter accounts in kaart brengt en rangschikt per gemeente. GemeenteBuzz is een handige bron met cijfers over het aantal Nederlandse Twitter gebruikers. In dit artikel uitleg over de mogelijkheden van GemeenteBuzz en hoe de website werkt.

Het aantal Nederlandse Twitter gebruikers in kaart brengen met GemeenteBuzz

De website GemeenteBuzz is opgezet met als doel om gemeenten meer inzicht te geven in de aanwezigheid van inwoners uit een specifieke gemeente op social media. Per gemeente is het mogelijk om te bekijken hoeveel tweets er worden geplaatst over deze gemeente en wat het sentiment hiervan is. Tevens geeft GemeenteBuzz een indicatie van de prestaties van gemeenten via sociale media en zijn deze prestaties te vergelijken met andere gemeenten. De resultaten van een gemeente bekijken kan door de volgende drie stappen te doorlopen:

Stap 1: Ga naar GemeenteBuzz
Open de internetbrowser en ga naar de website www.gemeentebuzz.nl.

Stap 2: Gemeente selecteren
Ga op de website naar ‘Mijn gemeente‘ en selecteer aan de linkerkant de gewenste gemeente.

Overzicht van Gemeenten op social media met Gemeentebuzz.nl
Stap 3: Resultaten bekijken van GemeenteBuzz.nl
Nadat er een gemeente is gekozen wordt er een overzicht gegeven van een gemeente zoals bijvoorbeeld op deze pagina van de Gemeente Rotterdam. Naast een overzichtspagina met daarop cijfers over het aantal berichten en gebruikers, het sentiment, de activiteit en inzicht in de inhoud van berichten, is er ook een detailpagina met meer achtergrondinformatie.

Gemeenten onderling vergelijken op het gebied van social media activiteiten

Het is met GemeenteBuzz ook mogelijk om gemeenten met elkaar te vergelijken. Via de vergelijkingspagina van GemeenteBuzz kunnen maximaal drie gemeenten tegelijkertijd met elkaar vergeleken worden.

Twitter activiteiten tussen Gemeenten vergelijkenGemeenteBuzz heeft ook een social media gemeente-ranglijst met een overzicht van Nederlandse gemeenten waarover relatief het meest gesproken wordt via social media. Meer over de methodiek en werkwijze van GemeenteBuzz is hier te lezen.

Gemeenten met meeste Nederlandse Twitter accounts

De initiatiefnemers achter GemeenteBuzz hebben een onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlandse twitteraars er zijn in iedere gemeente. In dit onderzoek zijn 1,7 miljoen Nederlandstalige Twitter accounts onderzocht waarvan 400.000 Nederlandse Twitter accounts een locatie openbaar hadden. Op basis van deze data is een inschatting gemaakt van het aantal Nederlandse Twitter accounts afgezet tegen het aantal inwoners per gemeente. Op basis van het onderzoek is de volgende top 10 gemeenten met meeste twitteraars per hoofd van de bevolking samengesteld:

  1. Zwolle: 17,60%
  2. Groningen: 17,16%
  3. Utrecht: 15,61%
  4. Amsterdam: 13,95%
  5. Amersfoort: 12,21%
  6. Enschede: 12,08%
  7. Nijmegen: 11,99%
  8. Arnhem: 11,98%
  9. Eindhoven: 11,43%
  10. Haarlem: 10,85%