De gevolgen van de nieuwe Facebook privacyinstellingen

Privacy is voor de makers en gebruikers van Facebook een veel besproken thema.
Facebook voert deze week een aantal grote veranderingen door waardoor het instellen van privacy een stuk gemakkelijker wordt. Facebook wil met deze wijzigingen meer transparantie bieden voor haar gebruikers. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Bepaal zelf met wie je deelt

Door de wijzigingen heb je bij het plaatsen van een statusupdate de keuze om de updates niet voor iedereen zichtbaar te maken. Je kunt kiezen om een statusupdate openbaar te maken of om deze met alle of bepaalde vrienden te delen.
Je kunt telkens zelf instellen met welke vrienden je de update wilt delen zodat zij deze kunnen zien. De laatst gekozen groep blijft automatisch actief.

Ook na het plaatsen van een statusupdate kun je alsnog de instellingen aanpassen zodat bepaalde mensen de update wel, of niet, kunnen zien.

Tag je vrienden en locatie

Bij het plaatsten van een statusupdate op Facebook kun je nu in één keer gemakkelijk Facebook vrienden bij een statusupdate taggen en tegelijk ook aangeven bij welke locatie bent of bent geweest.

Getagd worden in een foto gaat niet zonder jouw toestemming

Veel Facebook gebruikers waren niet altijd blij met de mogelijkheid dat anderen hun profiel konden taggen in foto’s. Vervolgens verscheen deze foto op de profielpagina en nieuwsoverzicht van de getagde gebruiker.

Je kunt door de wijzigingen instellen, dat als iemand je in een foto wil taggen, diegene jou eerst om toestemming moet vragen om jou te taggen in een foto.
Vervolgens geef jij als gebruiker toestemming om de foto op je profielpagina te plaatsten.
Verder kun je de ‘tagger’ meteen vragen om de tag en/of de foto te verwijderen of helemaal blokkeren als vriend.

Hoe zien anderen je Facebook profiel?

Het is door de wijzigingen mogelijk om van verschillende gegevens op jouw Facebook profiel aan te geven dat bepaalde mensen deze gegevens niet mogen zien. Onder ‘Edit profile’ kun je voor verschillende onderdelen aangeven wie deze onderdelen kunnen zien. Zo kun je bijvoorbeeld instellen wie jou woonplaats kunnen zien en wie niet.
Na het instellen kun je gelijk zien hoe anderen jouw profiel zien. Door op ‘View profile as…’ te klikken kun je zien iemand anders jouw profiel ziet.
Je hebt op deze manier meer inzicht in de zaken die je deelt met anderen en hier meer controle over.

Volgende week

Volgende week gaan we in een artikel op deze site in op de gevolgen (en kansen) van de nieuwe instellingen voor organisaties op Facebook.