02-08-2011 / Martijn Baten

Op Facebook worden dagelijks veel statusupdates geplaatst door alle gebruikers.
Met behulp van de handige tool Openbook kun je de statusupdates die op Facebook worden geplaatst doorzoeken.
Je kunt als professional zoeken naar Statusupdates over jouw bedrijf of merk maar bijvoorbeeld ook naar vacatures of mogelijke opdrachten. Hieronder een korte uitleg over de werking van Openbook:

Stap 1 – Ga naar de tool

Om van Openbook gebruik te maken, ga je in de browser naar youropenbook.org. De website lijkt qua uiterlijk veel op die van Facebook zelf.

Stap 2 – Geef een zoekopdracht

Op de pagina kun je een zoekopdracht geven van hetgeen je wilt doorzoeken. Wil je bijvoorbeeld Facebook doorzoeken op ‘Vacature’, dan kun je dat invoeren in het zoekveld.

Klik op ‘Search’ om Facebook te doorzoeken op jouw gekozen zoekwoord. Na enkele seconden verschijnen dan de zoekresultaten in beeld.

Stap 3 – Filter de zoekopdracht

Het is mogelijk om de zoekresultaten verder te filteren zodat je nog specifiekere Statusupdates  kunt vinden. Je kunt bovenaan de pagina, naast het zoekveld, aangeven of je enkel updates wilt zien van mannelijke of vrouwelijke Facebook-profielen. Standaard staat Openbook ingesteld op ‘Everybody’, waarbij alle profielen worden meegenomen.

Stap 4 – Bekijk de update op Facebook

Wanneer je een statusupdate hebt gevonden van een Facebook-profiel, kun je deze verder bekijken op Facebook zelf. Klik op de naam van het profiel of onder de statusupdate op de datum van plaatsing. Je wordt doorgestuurd naar het profiel van de statusupdate, waar je meer informatie kunt vinden en eventueel kunt reageren op het bericht.