23-12-2012 / Ayman van Bregt

Twitter heeft via haar officiële blog in het artikel ‘Your Twitter archive‘ aangekondigd dat alle tweets die ooit zijn geplaatst makkelijker ontsloten worden. Dit houdt in dat gebruikers van Twitter hun eigen tweets uit het verleden kunnen downloaden. Het archief is te doorzoeken door middel van specifieke zoekwoorden, hashtags en gebruikersnamen. De archiveringsfunctie waarmee gebruikers van Twitter hun tweets uit het verleden kunnen downloaden, wordt in fases uitgerold.

Twitter archief activeren

Gebruikers kunnen controleren of de functie al beschikbaar is via de instellingen (‘Settings‘) van Twitter. Wanneer de functie inderdaad beschikbaar is, wordt er onderaan de instellingen-pagina een knop getoond met de tekst ‘Request your archive’.
Door op de knop ‘Request your archive’ te klikken wordt er een bericht gestuurd naar het bijbehorende e-mailadres van het Twitter profiel. In dit e-mailbericht is een link te vinden waarmee het volledige archief met tweets uit het verleden kan inzien en doorzoeken.

Als zakelijke gebruiker kan het Twitter-archief nuttig zijn om bedrijfsgerelateerde Twitter-accounts snel te doorzoeken op berichten uit het verleden. Ook kun je op deze manier Twitter-accounts van collega’s bewaren mochten zij een bedrijf verlaten.

Twitter archiveringsfunctie niet zichtbaar?

Als de optie voor het archiveren van jouw tweets nog niet zichtbaar is moet je nog even geduld hebben. Met de miljoenen gebruikers rolt Twitter deze functionaliteit stapsgewijs uit en zal de komende maanden de functie voor iedereen beschikbaar worden. Op dit moment is er geen omweg bekend om dit proces te versnellen.

Voorbeeld Twitter archief

In het voorbeeld hieronder is te zien hoe een archief met tweets uit het verleden van een willekeurige gebruiker van Twitter er uit ziet. De tweets in het archief zijn gerangschikt op basis van maanden en jaren. Rechts bovenaan de afbeelding is zichtbaar dat er sprake is van een zoekvenster waarmee het archief kan worden doorzocht.