24-08-2012 / Martijn Baten

Foursquare maakt het mogelijk Facebook vrienden te taggenVanaf deze week maakt Facebook het mogelijk om vrienden te taggen in externe diensten en applicaties. Met deze mogelijkheid kunnen ontwikkelaars van externe apps zoals Foursquare het mogelijk maken om Facebook vrienden te taggen in hun diensten. Hiermee wordt het gebruik van Facebook zoals je dat gewend bent beter doorgetrokken in externe applicaties.

Mention Tagging en Action Tagging

Facebook maakt onderscheid tussen twee vormen van taggen. Voorheen was het met externe diensten enkel mogelijk gebruik te maken van ‘Action tagging’. Nu kunnen vrienden direct getagd worden via ‘mention tagging’. Hieronder worden de twee verschillende vormen van tagging uitgelegd:

  • Mention tagging kan worden gebruikt om een Facebook vriend te taggen in een tekstbericht. Bijvoorbeeld: Het taggen van vrienden in een geplaatste foto of het attenderen van een Facebook vriend op een leuk geplaatst bericht.
  • Action tagging is bedoeld voor activiteiten die Facebook vrienden samen doen.  Bijvoorbeeld: Het taggen van een vriend wanneer je samen een restaurant hebt bezocht of samen bent gaan sporten.

Statusupdates met ‘mention en action tags’ verschijnen op een verschillende manier in het Facebook nieuwsoverzicht. Een statusupdate met een ‘mention tag’ heeft een link in het bericht naar de vrienden die zijn getagd. Een statusupdate met een ‘action tag’ heeft een link boven het bericht naar de vrienden die zijn getagd.

Mention tagging versus Action tagging

De mogelijkheid om Facebook vrienden te taggen in externe diensten zal waarschijnlijk op korte termijn zichtbaar zijn in de externe apps.

Afbeeldingen: developers.facebook.com