27-11-2012 / Martijn Baten

Veranderingen Facebook Beleid inzake gegevensgebruik en Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden

Facebook heeft afgelopen week veranderingen aangekondigd in het beleid over gegevensgebruik en de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden. Door deze veranderingen kan Facebook informatie delen met partners als Instagram en stopt het met het stemonderdeel waarmee gebruikers keuzes konden aangeven voor het beleid.

Uitwisseling van gebruikersgegevens

Aan het beleid over gegevensgebruik heeft Facebook een nieuwe passage toegevoegd om de samenwerking met Instagram, dat werd overgenomen eerder dit jaar, en andere partners meer gestalte te geven. Facebook geeft aan de gebruikersgegevens die het ontvangt via bedrijven die onderdeel zijn van Facebook mag gebruiken om de eigen diensten te verbeteren en andersom. Letterlijk wordt het volgende vermeld:

We may share information we receive with businesses that are legally part of the same group of companies that Facebook is part of, or that become part of that group (often these companies are called affiliates). Likewise, our affiliates may share information with us as well. We and our affiliates may use shared information to help provide, understand, and improve our services and their own services.

Voor Facebook gebruikers betekent de verandering dat profielgegevens gebruikt kunnen worden voor toepassingen als Instagram. Data van gebruikers kunnen zo aan elkaar worden gekoppeld. Andersom geldt dat Instagram gebruikersgegevens gekoppeld kunnen worden aan een Facebook profiel.

Stemmen op veranderingen in het privacy-beleid

Facebook wil ook stoppen met het stemonderdeel op de site waarmee gebruikers konden stemmen op veranderingen in het beleid en verklaringen. Sinds 2009 konden gebruikers stemmen op veranderingen, maar dit werd maar door maximaal 30 procent van de gebruikers gedaan en leverde daarnaast niet de gewenste input. Facebook geeft aan te willen overschakelen naar meer kwalitatieve feedback van gebruikers. Ook is Facebook van plan om nieuwe kanalen op te zetten, waarmee gebruikers hun feedback kunnen geven zoals een functie waarmee je vragen over privacy kunt sturen aan de ‘Chief Privacy Officer of Policy’.

Facebook vraagt mening op voorgestelde wijzigingen

Facebook geeft aan dat het gebruikers aanraad de voorgestelde wijzigingen te bekijken en feedback te geven voordat de aanpassingen definitief worden doorgevoerd. De documentatie is te vinden via facebook.com/fbsitegovernance en het tabblad ‘Documenten’.