02-10-2019 / Martijn Baten

In zeven verschillende landen is door Instagram geëxperimenteerd met het verbergen van het aantal likes op een bericht. Dit experiment lijkt goede resultaten te geven, want ook Facebook overweegt nu het aantal likes op berichten te verbergen.

Facebook overweegt om aantal likes per bericht te verbergen

Aan de hand van een analyse op de technische specificaties van de nieuwste versie van de Facebook Android-app heeft beveiligingsexpert Jane Manchun Wong ontdekt dat Facebook wil gaan experimenteren met het verbergen van likes. Volgens haar is het goed mogelijk om binnenkort onderstaande interface te zien op het online sociale netwerk.

Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, geeft een Facebook bericht straks niet de telling weer van het totale aantal verkregen likes, maar ‘Victoria Lo and others’. Erop klikken zorgen ervoor dat een volledige vind-ik-leuk lijst wordt getoond. Hieronder is de vergelijking te zien tussen de huidige versie en de test met het verborgen aantal likes.

Deze test is vrijwel identiek aan het experiment dat eerder op Instagram werd gestart zoals is te zien op onderstaande afbeelding:

In april begon Instagram met het verwijderen van het totale aantal likes onder berichten voor Canadese gebruikers en breidde dit in de zomer uit naar Australië, Brazilië, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland. Opvallend is dat de gebruikers in deze regio’s op de webversie van de app nog steeds het totale aantal likes kunnen zien. Nu het bedrijf overweegt om dit ook voor Facebook te gaan doen, moet het eerste experiment op basis hiervan wel goed bevallen zijn door het online sociale netwerk.

De gedachte om het totale aantal likes onder berichten te verwijderen, houdt verband met de bredere focus door het bedrijf op het welzijn van gebruikers. In een interview met CBS News in juni van dit jaar verklaarde Instagram-chef Adam Mosseri dat het niet wil dat Instagram een plek voor competitie is. Het wil een plek zijn waar gebruikers hun energie besteden aan het verbinden met mensen waar ze van houden en om geven. Volgens Mosseri zou het verwijderen van openbare tellingen van likes de sociale vergelijking en de bijbehorende negatieve effecten verminderen.

Facebook is met 2,4 miljard actieve gebruikers het grootste social media platform ter wereld. De uitbreiding van het verbergen van het totale aantal likes zou voor Facebook een grote stap zijn en zullen hierover veel reacties van hun gebruikers ontvangen.

Afbeeldingen afkomstig van: Jane Manchun Wong

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.