26-05-2017 / Martijn Baten

Het algoritme dat het Facebook nieuwsoverzicht samenstelt wordt aangepast om misleidende en sensationele artikelen beter uit het nieuwsoverzicht te kunnen filteren. Het filteren gebeurde al op paginaniveau, nu beoordeelt het algoritme ook clickbait per Facebook-post. In dit artikel worden de doorgevoerde aanpassingen tegen clickbait aan het Facebook nieuwsoverzicht toegelicht.

Facebook Nieuwsoverzicht verder aangepast tegen clickbait

Het zogenoemde ‘clickbait’ gaat over het plaatsen van berichten op Facebook met als doel om op een link te klikken zonder dat er vooraf duidelijk is wat er te zien is. Dit type updates krijgt daarom veel clicks, wat ervoor zorgt dat deze ook meer getoond worden aan gebruikers op Facebook en hoger in het nieuwsoverzicht verschijnt.

Veel Facebook gebruikers ergeren zich aan de misleidende, sensationele, spam-achtige artikelen die vaak met om aandacht roepende titels komen. Er wordt al jaren aan gewerkt om het aantal clickbait-artikelen op het online sociale netwerk te verminderen. Door middel van drie updates zullen spamwebsites nu minder impact hebben tussen andere berichten, waardoor ze minder snel bovenaan het Facebook nieuwsoverzicht van gebruikers zullen verschijnen.

1. Beoordeling clickbait per post
Ten eerste wordt clickbait nu naast op paginaniveau ook per individuele post beoordeeld, om op die manier sneller en met meer precisie, misleidende artikelen te kunnen bestrijden. Op deze manier zullen ook clickbait posts worden tegengehouden van bedrijfspagina’s die ook regelmatig content van hoge kwaliteit plaatsen.

2. Informatie achterhouden of overdrijven
Daarnaast verandert deze update de manier waarop Facebook bepaalt of een artikel wel of geen clickbait bevat. Naar aanleiding van studie door Facebook bestaat er nu een systeem dat kan vaststellen of een titel bewust informatie achterhoudt of overdrijft – de twee meest voorkomende vormen van clickbait.

3. 10 verschillende talen
Tenslotte zorgt de update dat clickbait niet alleen in het Engels, maar ook in het Duits, Arabisch, Spaans, Frans, Portugees, Italiaans, Thais, Vietnamees en Chinees kan worden bestreden. Dit zijn de talen waarin Facebook wereldwijd het meest wordt gebruikt, waardoor het aantal clickbait-posts in het nieuwsoverzicht van zoveel mogelijk gebruikers zal worden verminderd.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.