27-01-2017 / Martijn Baten

Facebook gaat video’s die door gebruikers langer worden bekeken een hogere positie geven in het Facebook nieuwsoverzicht. Het algoritme waarmee het nieuwsoverzicht wordt samengesteld wordt hiervoor aangepast. Facebook doet de aanpassing om de startpagina voor zoveel mogelijk gebruikers relevant en waardevol te houden. In dit artikel wordt de impact van de aanpassing aan het Facebook nieuwsoverzicht toegelicht.

Facebook nieuwsoverzicht geeft voorrang aan langer bekeken video’s

Eén van de onderdelen waar Facebook vanaf nu actief op gaat letten bij het samenstellen van het nieuwsoverzicht is het percentage van de video dat door een gebruiker is bekeken (video completion rate). Volgens het online sociale netwerk geeft dit een goede indicatie om te begrijpen welke video content door gebruikers wordt gewaardeerd. Video’s die tot bijna het einde of in z’n geheel worden afgekeken, laten zien dat de inhoud ervan wordt gewaardeerd. Omdat het afkijken van een langere video om meer aandacht van de kijker vraagt, weegt het percentage dat een video is afgekeken zwaarder mee bij langer durende video’s.

Facebook bedrijfspagina’s zullen geen grote veranderingen zien in het bereik van hun video’s op Facebook. Lange video’s die door gebruikers worden afgekeken kunnen een verhoogd bereik zien. Gebruikers die hier de voorkeur aan geven zullen mogelijkerwijs dit soort video content vaker terugzien in het nieuwsoverzicht. Door de aanpassingen aan het algoritme kunnen kortere video’s hierdoor wel juist minder goed zichtbaar zijn in het nieuwsoverzicht.

De aanpassing aan het Facebook nieuwsoverzicht is in lijn met de keuzes die het online sociale netwerk maakt om video makers hun video’s op Facebook te laten delen. Hiermee wil het blijven concurreren met YouTube dat momenteel nog veel videomakers aantrekt. Recentelijk maakte Facebook hiervoor bekend dat het gaat testen met het tonen van advertenties middenin de vertoning van video’s, zodat videomakers financiële inkomsten kunnen verkrijgen.