12-08-2019 / Martijn Baten

Voor het genereren van bereik en interactie overtreft video alle andere vormen van content op Facebook. Zo bleek uit een analyse door Quintly begin dit jaar dat video voor de meeste interactie zorgt op het online sociale netwerk. Het is voor bedrijven dan ook een logische overweging om video content in te zetten. Recentelijk heeft Facebook verschillende praktische tips gedeeld om met video om te gaan op het online sociale netwerk. In dit artikel worden deze tips toegelicht.

Infographic: Checklist met praktische tips voor video’s op Facebook

Recentelijk deelden we in een eerder geplaatst artikel de belangrijkste videotrends van 2019. Hierin werden al verschillende tips en adviezen opgenomen voor bedrijven die met video aan de slag willen gaan op Facebook. Nu komt ook Facebook zelf met een handige checklist voor de makers van video content. Dat is onderdeel van een nieuw platform dat Facebook heeft opgezet gericht op videomakers.

De onderstaande praktische tips helpen bij het verbeteren in het gebruiken van video’s op Facebook en bevatten verbeterpunten voor het genereren van meer bereik en interactie. Het is bij deze tips raadzaam om rekening te houden met zowel de individuele video’s als het algehele gedrag dat op een Facebook bedrijfspagina wordt vertoond en waarbinnen de video wordt bekeken.

1. Gebruik de mogelijkheden van video
Geef de kijkers van de video een echte ‘video-ervaring’ en profiteer optimaal van de mogelijkheden die video biedt om verhalen te vertellen door het gebruik van bewegend beeld.

2. De juiste lengte van de video
Het is een bekend fabeltje dat alleen korte video’s goed presteren. Zowel korte als langere video’s kunnen werken, omdat de lengte bepalend is voor de inhoud. Dit bleek ook al uit de studie naar video trends op Facebook.

3. De mobiele weergave van een video heeft prioriteit
Steeds meer personen zijn meer tijd online via hun mobiele telefoon. Het is belangrijk om bij het maken van video’s hier rekening mee te houden. De kans is dus groot dat de video zal worden bekeken op een klein scherm.

4. De video voldoet aan de juiste technische specificaties
Het is belangrijk om de video in voldoende resolutie en bit-snelheid te hebben en wazigheid, blokkigheid of andere fouten bij het comprimeren van de video te voorkomen.

5. De video of het bericht bevat geen engagement-bait
Engagement-bait is een tactiek die wordt gebruikt om de zichtbaarheid in het Facebook nieuwsoverzicht kunstmatig te vergroten door mensen te laten reageren, delen, reageren, taggen en stemmen.

6. De video bevat zowel geluid als een onderschrift

Ontwerp de video zo dat het geluid uit staat, maar zorg dat er altijd wel geluid aanwezig is. Er zijn grote doelgroepen die het geluid van de video uit laten en naar de ondertiteling kijken, maar er zijn ook doelgroepen die dat niet doen.

7. De video is authentiek

Authenticiteit is de bouwsteen voor het leggen van waardevolle verbindingen, het is niks ingewikkelds. Wees gewoon jezelf in de video content en zorg voor transparantie. Zet je video niet in scene, maar zorg voor een ‘echte’ omgeving en gebeurtenissen.

8. De video is goed vindbaar

Zorg ervoor dat toekomstige fans en geïnteresseerden weten hoe ze de video kunnen vinden op Facebook door het toevoegen van de passende titels, beschrijvingen, video tags en voorvertoning.

9. De video respecteert intellectueel eigendom

Voordat een video wordt gedeeld op Facebook, zorg ervoor dat je in het bezit bent van de juiste videorechten om dit te doen. Respecteer auteursrechten, handelsmerken en andere wettelijke rechten van anderen.

Een toelichting op deze tips is terug te vinden in de onderstaande infographic:
Checklist met praktische tips voor video’s op Facebook

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.