04-10-2019 / Martijn Baten

Facebook heeft een reeks nieuwe videofuncties en tools aangekondigd tijdens een presentatie op de International Broadcasting Convention (IBC) in Amsterdam. De nieuwe updates hebben betrekking op Facebook Live, Facebook Watch Party en Facebook Creator Studio. In dit artikel worden de belangrijkste aankondigingen voor het publiceren van video’s op Facebook toegelicht.

Nieuwe tools voor het publiceren van video’s op Facebook

Voor het genereren van bereik en interactie overtreft video alle andere vormen van content op Facebook. Het is daarom ook dat het online sociale netwerk veel investeert in nieuwe functies en mogelijkheden voor het publiceren van video’s op Facebook door bedrijven. De tak ‘Facebook for media’ heeft als doel om media en merken te ondersteunen bij het publiceren en analyseren van video’s op het platform. De volgende nieuwe videofuncties zijn recent in Amsterdam geïntroduceerd om het gebruik van video op Facebook te vergroten en prestaties te verbeteren.

Facebook Live

Facebook voegt een reeks nieuwe functies toe aan Facebook Live, waaronder live repetities (voorbereiden van live uitzendingen), opnieuw afspelen van trimming (het inkorten van een livestream voor later terugkijken) en simulcast live-uitzendingen (uitzenden via meerdere streamingdiensten).

Video op Facebook - Facebook Live Facebook geeft aan dat videomakers de optie krijgen om hun live video’s alleen naar paginabeheerders uit te zenden, zodat ze hun ideeën kunnen testen voordat ze deze delen met een groter publiek. Live videomakers vragen al enige tijd om een dergelijke repetitie-optie. Het is een relatief eenvoudige toevoeging, maar een die ongetwijfeld populair zal zijn onder de live videomakers.

Daarnaast biedt Facebook ook een nieuwe optie voor het nabewerken van een live video uitzending. Hierdoor kunnen videomakers en paginabeheerders het begin- en eindgedeelte van hun live uitzendingen ‘afsnijden’. Videomakers starten vaak een livestream voordat de actie daadwerkelijk start en deze “stand-by periode” kan de eerste kritische seconden van de video minder aantrekkelijk maken. Met de trimfunctie kunnen media en merken precies aangeven wanneer dat de actie begint of kunnen de laatste de laatste seconden van een video verbergen.

Facebook heeft ook de maximale duur van livevideo’s van 4 uur tot 8 uur bij uitzendingen via de API verlengt. Facebook geeft aan dat sommige media op het platform langere zendtijd nodig hebben voor bijvoorbeeld sportevenementen, nieuwsgebeurtenissen en gaming-uitzendingen. Deze update zal er dus voor zorgen dat de volledige lengte van deze evenementen vastgelegd kunnen worden.

Als laatste heeft Facebook ook een nieuwe simulcast-optie toegevoegd, waarmee live-videomakers via de Live API gelijktijdig naar meer dan één onlinestreamingdienst kunnen uitzenden. Dit maakt het eenvoudiger om de inhoud met een groter publiek te delen. Dat grotere publiek probeert Facebook ook te bereiken door Live toe te voegen aan Facebook Lite, waardoor het naar een nieuwe gebruikersgroep is gebracht.

Live video op Facebook blijft goede resultaten tonen in het genereren van betrokkenheid, wat een belangrijk element is voor het maximaliseren van bereik op Facebook. De nieuwe tools zullen de capaciteit van gebruikers vergroten.

Facebook Watch Party

Naast het stimuleren van live video op Facebook, wil het bedrijf ook de optie Watch Party benadrukken.  Via Watch Party kunnen gebruikers video’s als groep kunnen bekijken en er realtime op reageren. Volgens Facebook reageren gebruikers 8 keer vaker op video’s die bekeken worden via een Watch Party dan wanneer er alleen wordt gekeken.

Video op Facebook - Facebook Watch Party

Om meer te doen met Watch Party heeft Facebook een planningsoptie aan Watch Party toegevoegd. Dat genereert een aankondigingspost waardoor gebruikers zich op voorhand kunnen aanmelden voor een gezamenlijke Watch Party en een melding ontvangen wanneer de Watch Party begint. Ook voegt Facebook Watch Party-herhalingen toe, waarmee de video en de bijbehorende discussie binnen de Party worden getoond, zodat mensen die deze niet live hebben gezien, nog steeds de volledige ervaring kunnen meekrijgen.

Een interessante update voor merken is dat Facebook nu ook bedrijfspagina’s in staat stelt om zakelijke partners te taggen in Watch Party’s met merkinhoud. Dit zorgt ervoor dat beide partijen inzicht kunnen gaan krijgen in de prestaties van een gezamenlijk georganiseerde Watch Party. Dit zorgt ervoor dat de kosten voor influencers en zakelijke partnerschappen worden verlaagd door de mogelijkheden voor het genereren van inkomsten van Watch Party’s als een zakelijk hulpmiddel te maximaliseren. In de bovenstaande afbeelding kan een make-upbedrijf bijvoorbeeld samenwerken met een schoonheidssalon in een crosspromotie-inspanning. Hierdoor kunnen beide bedrijven nu relevante demografische inzichten verkrijgen uit het evenement. Om als bedrijfspagina beter te begrijpen hoe Watch Party’s kijkers genereren worden er door Facebook ook nieuwe statistiek toegevoegd aan Creator Studio.

De twee nieuwe statistieken voor Facebook Watch Party zijn:

  • Bekeken minuten: dit toont de totale hoeveelheid kijktijd die is verzameld in Watch Party;
  • Unieke 1 minuut kijkers: dit toont het totale aantal unieke gebruikers dat minimaal 60 seconden aan een Watch Party heeft deelgenomen.

De nieuwe tools dragen bij aan de capaciteit van Watch Party’s als promotietool en gezien de geconstateerde engagement-statistieken is het een overweging waard voor de videostrategie van 2020.

Facebook Creator Studio

Facebook Creator Studio is de afgelopen maanden een belangrijk aandachtspunt geworden voor het online sociale netwerk, met nieuwe functies waaronder de native Instagram planning. Daarnaast voegt Facebook ook een nieuwe visualisatie toe aan het element ‘Loyalty Insights’, waarmee kan er inzicht worden verkregen in welke video’s terugkerende kijkers genereren.

Video op Facebook - Facebook Creator Studio

In de Facebook Creator Studio wordt ook een nieuw distributie indicator toegevoegd, die een score toekent aan de prestatie van elke video op basis van het historische gemiddelde van de pagina voor een reeks statistieken.

Video op Facebook - Facebook Creator Studio

Naast de vier talen Engels, Frans, Portugees en Spaans die al beschikbaar zijn in de Creator Studio worden er dertien nieuwe talen ondersteunt voor de automatisch ondertiteling. De talen die worden toegevoegd zijn: Arabisch, Chinees, Duits, Hindi, Italiaans, Maleis, Russisch, Tagalog, Tamil, Thais, Turks, Urdu en Vietnamees. De ondertiteling kan worden ingeschakeld bij tabblad “ondertitels en bijschriften”.

Video op Facebook - Facebook Creator Studio

Tot slot maakt Facebook het ook mogelijk om het bereik op Instagram uit te breiden door Instagram- en IGTV-berichten te kunnen inplannen tot 6 maanden op voorhand. De aangepaste Creator Studio biedt hiermee een verzameling van nieuwe hulpmiddelen die het overwegen waard zijn voor de planning van de video-inhoud voor in 2020.

Video op Facebook - Facebook Creator Studio

Video blijft een belangrijke overweging, gezien de engagement voordelen. De nieuwe opties dragen bij aan de manieren waarop Facebook- en Instagram-video-inspanningen kunnen worden gemaximaliseerd.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.