17-06-2019 / Martijn Baten

Video overtreft andere content op social media wanneer het gaat om bereik en interactie. Voor bedrijven is het inzetten van video daarom een belangrijke overweging anno 2019. Een recente studie uitgevoerd op basis van meer dan 9 miljoen video’s op Facebook helpt om te begrijpen hoe merken video op Facebook gebruiken om hun bedrijf te promoten en gesprekken te stimuleren. De belangrijkste video trends op Facebook in 2019 staan in dit artikel op een rij.

De belangrijkste video trends op Facebook in 2019 

Niet elke organisatie heeft zelf de capaciteit in huis om creatieve en opvallende video content te creëren. Gezien de trends en prestaties van video content op social media is het voor bedrijven wel steeds belangrijker om het inzetten van video in overweging te nemen. Binnen video trends zijn er nieuwe gedragspatronen te herleiden die belangrijk zijn om op te merken. Zo is de opkomst van het stories format een relevante trend en heeft geleid tot een verandering in de creatie en distributie van verticale video’s. De hype rond livestreaming is dan wel afgenomen, maar nog steeds genereert dit type video veel betrokkenheid.

Recent voerde het team van SocialInsider een analyse uit onder meer dan 9 miljoen video’s op Facebook, afkomstig van 92 duizend Facebook bedrijfspagina’s. Op basis van deze gegevens heeft SocialInsider een uitgebreide update samengesteld met de belangrijkste videotrends op Facebook.

Het volledige rapport bevat een verzameling aan actuele inzichten over het gebruik van video op Facebook. Hieronder worden de belangrijkste hoogtepunten uit de grote hoeveelheid aan verzamelde gegevens toegelicht:

1. Stories en de opkomst van verticale video

De opkomst van het stories-formaat heeft de consumptie van video drastisch veranderd. Volgens de studie door SocialInsider is verticale video nu het meest gebruikte videoformaat op Facebook. Gebaseerd op veranderde gewoonten en verwachtingen van consumenten is het voor marketeers een belangrijke overweging geworden om video’s via stories in te zetten.

Hoe meer gebruikers content in de verticale indeling bekijken, des te groter de acceptatie en verwachtingen van deze content. Oorspronkelijk was bijvoorbeeld IGTV van Instagram uitsluitend gericht op het verticale formaat, maar wordt nu ook ondersteund door landschapvideo’s. Dit waarschijnlijk voor een push om de IGTV-acceptatie te vergroten, maar is niet de verklaring voor de algemene populariteit van verticale video’s.

Uit het rapport komt de onderstaande grafiek over interactie dat laat zien dat verticale video’s (0.30%) het meest populair zijn.

 

Verticale video’s genereren meer betrokkenheid op Facebook en betrokkenheid is het succes tot het maximaliseren van Facebook prestaties. Berichten die meer reacties, likes en shares opleveren worden in veel gevallen dan ook beloond met een groter organisch bereik.

Bedrijven die nog niet hebben overwogen om verticale video content in hun plannen op te nemen, worden met deze data opnieuw geprikkeld om over dit type video content na te denken.

2. Betrokkenheid bij verticale video

Een ander deel van het rapport laat zien welk type bedrijven het gebruik van verticale video op dit moment maximaliseren.

Het is niet zo opmerkelijk dat zeer visuele sectoren zoals mode en reizen bovenaan de lijst staan, maar wat tegelijk opvalt is dat sectoren zoals ‘recreatie en sport’ relatief weinig gebruik maken van verticale video’s terwijl de dienstverlening zich hiervoor goed leent. De impact en mogelijkheden van verticale video is kortom nog niet in elke industrie doorgedrongen, wat kansen biedt voor bedrijven om hier als eerste mee te experimenteren.

3. Videolengte is minder relevant

Hoewel de lengte van een video een belangrijke overweging voor bedrijven blijft, laat de analyse zien dat het niet belangrijk is hoe lang de video is, zolang de relevantie en kwaliteit van de inhoud voldoende afgestemd zijn.

Onderstaande grafiek laat de gemiddelde interactie per videolengte zien voor Facebook bedrijfspagina’s met minder dan 10.000 fans.

 

Er is een significant verschil in interactie bij superkorte video’s (minder dan een minuut) in tegenstelling tot video’s die langer duren dan een minuut. Afgezien daarvan zijn de responspercentages erg vergelijkbaar. Het gaat om een verschil van minder dan 0,1 in de totale interactie.

De geschikte videolengte wordt bepaald door de inhoud, waarbij langere video’s over het algemeen voor betere prestaties zorgen.  Wanneer het nodig is om een video drie minuten te laten duren om de inhoud over te brengen op de kijker, dan dient dat leidend te zijn in de keuze voor de lengte van de video. Een andere overweging is de recente verandering aan het algoritme dat de zichtbaarheid van video’s bepaalt. Een langere video krijgt volgens de recente berichtgeving een hogere prioriteit in het algoritme en krijgt zodoende vaak ook meer interactie. De lengte van de video is bepalend voor de zichtbaarheid. Ook wanneer een serie aan video’s wordt geplaatst, is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van de video. Op dit moment is er nog onvoldoende bekend over de impact aan de veranderingen van het algoritme, zoals het bereik en interactie op Facebook.

De lengte voor video’s is anders wanneer het videoadvertenties betreft. Juist bij videoadvertenties is het een uitdaging om de aandacht te krijgen en te behouden van gebruikers die een videoadvertentie te zijn krijgen. Daar kunnen juist korte video’s voor een grotere impact zorgen.

4. Livestreams hebben nog steeds een hoog niveau van betrokkenheid

Het laatste inzicht dat de analyse door SocialInsider laat zien is dat livestreaming nog steeds een hoog niveau aan betrokkenheid onder gebruikers realiseert, in tegenstelling tot reguliere video’s. Zelfs nu een groot deel van de eerdere streaminghype is afgezwakt.

Het is verklaarbaar dat livestreams voor meer interactie zorgen omdat gebruikers gestimuleerd worden om realtime te reageren en met elkaar te communiceren. Bedrijven die hun merkbekendheid willen vergroten binnen Facebook kunnen livestreaming overwegen als tactiek om onder de aandacht te komen van gebruikers. Hoewel niet iedereen even gemakkelijk voor een camera staat of zelfverzekerd voor de camera een conversatie durft te voeren, is livestreaming een overweging waard.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.