16-03-2018 / Martijn Baten

Het bekijken van video op Facebook en Instagram blijft groeien in populariteit. Dat blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door Facebook. Zo verviervoudigde de kijktijd van Facebook Live uitzendingen in het afgelopen jaar, en steeg het aantal bekeken video’s op Instagram met 80 procent. Daarnaast worden inmiddels dagelijks vier keer meer video’s geplaatst op Instagram en Instagram Stories dan een jaar geleden. Deze cijfers laten zien dat het voor bedrijven en merken in toenemende mate relevant is om videocontent mee te nemen in hun social media plannen. In dit artikel worden de belangrijkste inzichten uit het onderzoek toegelicht.

Trends en ontwikkelingen in video op Facebook en Instagram

In het onderzoek door Facebook is onder andere gekeken naar het kijkgedrag van gebruikers, middels een studie van 1.500 Amerikanen en Canadezen, tussen de 18 en 64 jaar oud. Ten eerste bleek dat in hun beleving de video trend sterk zal doorzetten. 60 procent gaf aan in de afgelopen twee jaar significant meer video’s te zijn gaan kijken op Facebook en Instagram. 45 procent verwacht hiernaast om in de toekomst nog vaker video’s te bekijken – hoofdzakelijk via hun smartphones. Opmerkelijk is ook dat eenderde van de deelnemers ook aangaf de afgelopen twee jaar meer TV te hebben gekeken dan daarvoor.

Deelnemers aan het onderzoek gaven aan graag te kijken naar voor mobiel geoptimaliseerde video’s aangezien dit vaak korte video’s zijn, die altijd en overal makkelijk bekeken kunnen worden. Uit de cijfers blijkt echter dat de grote meerderheid van deze video’s (85% voor Facebook, 84% voor Instagram) binnenshuis worden bekeken, gevolgd door bij vrienden of familie thuis (49% op beide platformen) of in openbare locaties (46%; 43%).
Locatie waar video op Facebook en Instagram wordt bekeken

Meer verbintenis door video op Facebook en Instagram
Het kijken van video’s op Facebook en Instagram geeft personen het gevoel verbonden te zijn met de maatschappij, en hun vrienden en familie in het specifiek. Uit de studie blijkt dat mensen het idee hadden dat het kijken van video’s op Facebook en Instagram hen 2,9 keer meer verbindt met vrienden en familie, en 1,9 keer meer dingen om over te praten geeft in het dagelijks leven, dan het kijken van TV doet.

Meer verbintenis door video op Facebook en Instagram

Emotionele interactie op mobiele video content
Daarnaast blijkt dat social video content meer emotionele aantrekkingskracht heeft op personen dan traditionele TV. Dit is verklaarbaar door de directe interactie die deze content met zich meebrengt. De ondervraagden gaven aan zich 1,8 keer meer geïnspireerd te voelen door video’s op Facebook en Instagram dan door televisie programma’s, en hier ook 1,5 keer meer enthousiast van werden.

Emotionele aantrekkingskracht van video op Facebook en Instagram

Actieve vs. passieve video content
Op basis van het onderzoek is de conclusie te trekken dat op social media video’s actiever worden ervaren in vergelijking tot televisie programma’s. Facebook en Instagram lijken daarom effectiever te zijn voor het bewerkstelligen van interactie en het overbrengen van een boodschap, dan TV.

De verschillende vormen van social video content worden echter op verschillende manieren ervaren. Waar bijvoorbeeld een Gif-afbeelding of Instagram Stories slechts kort de aandacht van een gebruiker vragen en makkelijk onderweg kunnen worden bekeken, vragen langere video advertenties bijvoorbeeld om meer focus van de gebruiker en een andere context om deze te bekijken:
Actieve en passieve video op Facebook en Instagram

Tips en adviezen voor video op social media
Aan de hand van de inzichten uit de eigen uitgevoerde studie komt Facebook met enkele tips voor social media specialisten en marketeers voor het creëren en verspreiden van video:

Creëer video voor de manier waarop gebruikers kijken
De trends in mobiele video consumptie vragen om korte, directe berichten. Promotionele content is idealiter niet langer dan 15 seconden. Daarnaast is het raadzaam om te zorgen dat video content ook het bekijken waard is als deze zonder geluid wordt bekeken, aangezien deze bij de standaardinstellingen niet direct wordt afgespeeld. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een ondertiteling. Daarnaast is het raadzaam om content in een vierkant formaat te plaatsen. Recente studie door Wochit liet al zien dat video’s in een vierkant formaat significant beter presteren.

Tips voor de creatie van video op Facebook en Instagram

Biedt stof om over te praten
Zoals eerder aangehaald in dit artikel waarderen personen het dat sociale video’s hen een gevoel van verbintenis met de maatschappij geven. Daarom is het raadzaam om interessante, opvallende content te creëren over onderwerpen die personen stof geeft om over te praten.

Creëer video’s die aansluiten op de leefwereld van de doelgroep
Tenslotte is het van groot belang om video content te verspreiden die daadwerkelijk aansluit bij de behoefte en leefwereld van de doelgroep. Facebook is in toenemende mate in staat om gebruikers alleen relevante content te laten zien in hun nieuwsoverzicht, dat aansluit bij hun context of fase in het aankoopproces. Hoewel het steeds moeilijker wordt om in grote getallen personen te bereiken, biedt dit anderzijds juist de mogelijkheid om te focussen op het tonen van de juiste content aan de juiste personen.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.