02-02-2018 / Martijn Baten

Aanpassingen aan het algoritme achter het Facebook nieuwsoverzicht, hebben nu al een negatieve impact op het bereik van video’s die bedrijven en uitgevers plaatsen. Facebook gaat in toenemende mate de voorkeur geven aan berichten van vrienden en familie in het nieuwsoverzicht, in plaats van bedrijfscontent. Een analyse door Wochit laat zien dat het effect hiervan nu al te zien is in de prestatie van video’s. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten op een rij.

Veranderingen Facebook nieuwsoverzicht nu al impact op videobereik

De ingrijpende veranderingen aan het Facebook nieuwsoverzicht werden begin januari aangekondigd, maar blijken al langzaam te zijn uitgerold door Facebook sinds de tweede helft van 2017. De analyse door Wochit laat zien dat de prestaties van Facebook video’s, geplaatst door bedrijven of uitgevers, al afnemen met 8% in het derde en 15% in het vierde kwartaal van 2017.

Veranderingen Facebook nieuwsoverzicht nu al impact op videobereik

Dalende interactie met bedrijfscontent
De bevindingen laten zien dat het algoritme op Facebook de interactie met hun content zal verlagen, zeker aangezien steeds meer bedrijven ruimte hebben gemaakt voor video in hun social media strategie. De daling in bereik zou echter ook een gevolg kunnen zijn van het feit dat veel gebruikers minder tijd besteden op Facebook in het algemeen. Volgens Mark Zuckerberg is ook dit een verwacht resultaat van het de veranderingen aan het algoritme.

Facebook video trends
Naast het bewijs dat wijzigingen op Facebook nu al een negatief effect hebben op het bereik van video’s, brengt het 2017 Social Video Performance Trends rapport van Wochit een aantal relevante inzichten:

 • Vierkante videos presteren beter
  Video’s die in een vierkant format worden gepresenteerd blijken significant beter te presteren dan video’s die in andere vormen worden gepubliceerd. In 2017 verkregen vierkante video’s maar liefst 523% meer reacties en 349% meer likes dan horizontale video’s. Daarnaast werden deze video’s 275% vaker bekeken en 482% vaker gedeeld. Deze grote verschillen zijn waarschijnlijk verklaarbaar doordat vierkante video’s een betere kijkervaring bieden dan horizontale video’s, waarbij bijvoorbeeld eerst de telefoon gekanteld dient te worden voor een duidelijker beeld.

Vierkante video’s presteren beter op Facebook

 • Meer bereik voor video’s langer dan 90 seconden
  Tegen de verwachtingen in blijken video’s van 90 seconden of langer 48% vaker worden bekeken en 52% vaker worden gedeeld dan kortere video’s. Het lijkt alsof bedrijven en uitgevers met deze inzichten al aan de slag zijn gegaan, aangezien het aantal video’s van 90+ seconden in het vierde kwartaal van 2017 is verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze trend zal zich hoogstwaarschijnlijk doorzetten, aangezien Facebook heeft aangegeven meer prioriteit te geven aan langere video’s voor het tonen van mid-roll advertenties.
 • Minder bereik voor opdringerige titels

  Veel Facebook video’s komen met ‘click-bait’-achtige titels die beweren dat de kijker de video écht gezien moet hebben en spijt zou krijgen als hij of zij deze zou moeten missen. Gebruikers lijken dit te herkennen. Het blijkt dat deze video’s 15 tot 70 procent minder worden bekeken dan gemiddeld.

Minder bereik voor pushende titels

 • ‘7 dingen die….’
  De meerderheid van de Facebook titels met nummers maakte gebruik van het getal 5 of 10. Video’s die beginnen met ’10 dingen’ hebben gemiddeld 10,000 kijkers en video’s met ‘5 dingen’ ongeveer 60,000. ‘7 dingen’ blijkt echter de beste keuze, met gemiddeld bijna 90,000 kijkers per video.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.