03-02-2012 / Martijn Baten

Het verbinden met vrienden vormt de basis van Facebook als sociaal netwerk. Het is mogelijk dat enkele vrienden niet meer met je verbonden willen zijn op Facebook. Maar hoe kom je erachter dat iemand je heeft ‘ontvriend’ op Facebook? De handige applicatie ‘Unfriend-Finder’ helpt je door dit inzichtelijk te maken.

De Unfriend-Finder stuurt je een notificatie wanneer je een Facebook vriend kwijt bent en wie deze persoon is. De applicatie is te downloaden en werkt in de webbrowsers: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera en Safari. Gebruikers van de webbrowser Firefox zullen wel eerst het hulpmiddel Greasemonkey moeten installeren om van de Unfriend-Finder gebruik te kunnen maken.

In onderstaand stappenplan wordt uitgelegd hoe je de applicatie installeert om te gebruiken binnen Facebook:

Stap 1 – Download en installeer de applicatie

Ga in je webbrowser naar unfriendfinder.com/download. Op de pagina die verschijnt kies je voor ‘Download & Install’. De website van Unfriend-Finder heeft automatisch gedetecteerd van welke webbrowser je gebruik maakt, dus deze hoef je zelf niet meer te selecteren.

Het bestand dat naar je computer wordt gedownload kun je automatisch installeren in je webbrowser. Meer uitleg per browser kun je ook vinden op de help-pagina van de applicatie.

Installeer de Unfriend Finder

Stap 2 – Ga naar je Facebook profiel

Als de Unfriend-finder geïnstalleerd is kun je in de webbrowser naar je eigen Facebook profiel gaan. Bovenaan het menu van Facebook vind je nu rechts de knop ‘Unfriends’. Door hier met je muis overheen te gaan zie je een korte samenvatting van enkele gegevens over je Facebook vrienden. Ook wordt hier een ‘melding’ weergegeven als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Klik op de knop ‘Unfriends’ om verder van de toepassing gebruik te maken.

Kies in het Facebook menu voor Unfriends

Stap 3 – Bekijk wie je heeft ontvriend

Op de pagina die verschijnt kun je een overzicht bekijken van de personen die jouw hebben ontvriend op Facebook. Is deze leeg, dan is er recent niemand die jou heeft ontvriend.

Bekijk wie je heeft ontvriend op Facebook

Stap 4  – Uitstaande vriendschapsverzoeken bekijken

Kies rechtsbovenaan voor ‘Uitstaande verzoeken’ om een overzicht te bekijken van personen die je op Facebook een uitnodiging hebt gestuurd om vrienden te worden. Je kunt hier desgewenst het vriendschapsverzoek direct annuleren.

Uitstaande vriendschapsverzoeken bekijken