25-12-2012 / Martijn Baten

Facebook Poke

Facebook heeft de mobiele applicatie ‘Poke’ gelanceerd. Met de iPhone app ‘Poke‘ (‘porren’ in het Nederlands) kun je op een snelle manier Facebook vrienden porren, berichten sturen, een afbeelding delen of een video sturen. Een belangrijk kenmerk van de Poke-applicatie is dat berichten die je van vrienden ontvangt maximaal 10 seconden zichtbaar zijn. Na deze 10 seconden worden de berichten automatisch verwijderd.

Een bericht via de ‘Poke’ app versturen

Facebook PokeWanneer je iets wilt versturen met ‘Poke’ kies je eerst het type bericht dat je wilt versturen (een por, tekst, foto of video) en de persoon of personen naar wie je het wilt versturen. Vervolgens geef je aan hoe lang het bericht getoond mag worden: 1, 3, 5 of 10 seconden. Ontvangers krijgen een melding wanneer zij het bericht binnen krijgen op hun mobiele telefoon. Door het bericht vervolgens in de ‘Poke’ applicatie ingedrukt te houden kan het worden bekeken.

Het automatisch verwijderen van berichten nadat deze zijn bekeken wordt als een voordeel gezien omdat het helpt onnodige berichten van vrienden te bewaren en ernaast zorg voor draagt dat anderen de berichten niet meer kunnen bekijken. Ten aanzien van de privacy bij het gebruik van de Facebook ‘Poke’ app verwijst Facebook naar de algemene voorwaarden die aangeven dat Facebook alle content mag bewaren totdat een account wordt gedelete. Een woordvoerder bij Facebook heeft aangegeven dat berichten die via ‘Poke’ worden verstuurd, twee dagen worden bewaard om (indien nodig) misbruik of spam te onderzoeken. Hierna wordt de versleuteling van de berichten verwijderd.

Poke alleen beschikbaar voor iOS (iPad, iPod en iPhone)

Op dit moment is ‘Poke’ enkel beschikbaar in de AppStore voor iOS apparaten (iPhone, iPad en iPod). Poke is gemaakt binnen Facebook in minder dan twee weken, dus is het goed mogelijk dat een Android versie van de Poke-applicatie op komst is. Facebook lijkt met ‘Poke’ de concurrentie te willen aangaan met de mobiele app ‘Snapchat‘ waarmee gebruikers op een vergelijkbare manier afbeeldingen kunnen delen die kort kunnen worden bekeken en automatisch worden verwijderd. Het is mogelijk dat op termijn ‘Poke’ een onderdeel wordt van de standaard Facebook applicatie.