19-04-2019 / Martijn Baten

Facebook voegt nieuwe tools toe om gebruikers beter te helpen bij het beheren van een profiel na het verlies van een dierbare. Daarnaast komt het online sociale netwerk met nieuwe functies om familie en vrienden te beschermen tegen gevoelige berichtgeving rond het overlijden. Alle gebruikers kunnen vanaf nu een contactpersoon aanwijzen die na hun overlijden de controle over het Facebook-account krijgt.

Facebook profiel van overleden gebruikers beheren

In 2015 werd door Facebook een functie geïntroduceerd waarmee gebruikers voor het eerst een contactpersoon konden toewijzen voor na hun overlijden. Hierbij wordt een familielid of vriend gekozen die toevertrouwd wordt om het persoonlijke Facebook-account te beheren wanneer ze komen te overlijden. Sinds de introductie van deze functie hebben de nabestaanden aangegeven dat ze meer willen doen met het profiel omdat ze dit als een herdenkingsprofiel beheren.

Op basis van deze gebruikersfeedback voegt Facebook daarom een zogenoemde ‘Tributes’-optie toe voor de profielen van overleden gebruikers, die kunnen worden toegevoegd door de aangewezen contactpersoon.

De ‘Tributes’-optie biedt een apart tabblad op het Facebook profiel van de overledene waar vrienden en familie berichten kunnen delen, met behoud van de originele tijdlijn van hun geliefde. Op deze manier kan er een keuze worden gemaakt welk type berichten zij willen bekijken bij het bezoek aan het profiel van hun overleden dierbare.

Contactpersonen kunnen vanaf nu de berichten die worden gedeeld, modereren naar de nieuwe tributessectie door te bewerken wie berichten kan plaatsen en bekijken. Dit helpt hen om content te beheren die (nog) moeilijk is voor vrienden en familie om te zien of waar ze nog niet klaar voor zijn.

Minderjarigen hadden eerder nog niet de mogelijkheid om een contactpersoon te selecteren. Onlangs is het beleid hierop aangepast door Facebook en worden ouders gevraagd die een kind jonger dan achttien jaar hebben verloren om hun contactpersoon te worden.

Naast het toevoegen van ondersteunende hulpmiddelen, wil Facebook de ervaringen minimaliseren die voor nabestaanden pijnlijk kunnen zijn. Gebruikers bij het online sociale netwerk gaven aan dat het herdenken van een profiel een enorme stap kan zijn, die niet voor iedereen even gemakkelijk is te nemen. Daarom is het belangrijk dat degenen die zich het dichtst bij de overledene bevinden, kunnen beslissen wanneer ze die stap moeten zetten. Er worden dan ook alleen vrienden en familieleden toegelaten om een herdenkingsaccount aan te vragen.

Meer over de nieuw geïntroduceerde functies is te zien in onderstaande video:

Memorialization Video

Geplaatst door Facebook op Maandag 8 april 2019

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.