14-09-2012 / Martijn Baten

Soliciteren met behulp van Facebook

Wie denkt aan het vinden van een baan met behulp van social media, komt al snel uit bij het professionele netwerk LinkedIn. Echter wordt Facebook in toenemende mate gebruikt om te solliciteren naar een baan. Susan Vitale (chief marketing officer of recuitment bij iCIMS) laat aan het weblog AllFacebook weten dat steeds meer mensen bij een sollicitatie hun Facebook profiel bijvoegen in plaats van hun LinkedIn profiel. Ook oriënteren sollicitanten zich vaker via de Facebook bedrijfspagina van het bedrijf in plaats van de bedrijfswebsite.

Recruiters en werkzoekenden gebruiken social media

Social media hebben heel wat veranderingen gebracht voor bedrijven en mensen die opzoek zijn naar een baan. Volgens cijfers van iCIMS hebben 14,4 miljoen mensen social media ingezet om hun meest recente baan te vinden. Verder blijkt dat 33 procent van de recruiters en 50 procent van de bedrijven Facebook gebruiken voor het recruitmentproces.

Focus niet alleen op LinkedIn

De reden waarom Facebook een relevant sociaal netwerk kan zijn bij het zoeken naar een geschikte kandidaat voor de vacature, is het grote aantal gebruikers van het netwerk. Volgens Susan Vitale laat de praktijk zien dat er op een vacature een groot aantal inzendingen zijn waarbij mensen geen LinkedIn profiel hebben. Veel zakelijke professionals zullen naar waarschijnlijkheid een profiel hebben op LinkedIn, maar bijvoorbeeld winkelmedewerkers of part-time werkers hebben dat niet altijd. Facebook is dan het sociale netwerk waar zij vaak wel te vinden zijn.

Als Facebook gebruiker hoef je jezelf volgens iCIMS geen zorgen te maken over de informatie op je profiel. Foto’s en statusupdates spelen namelijk nauwelijks een rol voor werkgevers. Er wordt alleen gekeken naar de relevante informatie, zoals de woonplaats, opleiding, talenkennis en de voorgaande banen. Of dat helemaal klopt is echter de vraag. Het is belangrijk om je te realiseren dat een werkgever wel de mogelijkheid heeft om dit te bekijken.

Afbeelding: Flickr / Creative Commons / Victor1558