21-04-2017 / Martijn Baten

Facebook start met een augmented reality platform voor smartphonecamera’s. Het zogenoemde Camera Effects Platform maakt het mogelijk voor bedrijven en ontwikkelaars om objecten te maken die gebruikers kunnen toevoegen aan hun foto’s die ze delen op Facebook. Het nieuwe platform werd aangekondigd tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8. In dit artikel staan de nieuwe aankondigingen over het Facebook augmented reality platform op een rij.

Facebook start met een augmented reality-platform

Gebruikers gebruiken de camera op hun mobiele telefoon al voor het schrijven tekst op foto’s, het toevoegen van digitale objecten of het aanpassen van personen of objecten op de foto met filters. Facebook ziet deze ontwikkelingen als signaal dat de camera op smartphone’s een belangrijke groei betekenen voor augmented reality en wil dit dan ook verder stimuleren met de lancering van het Camera Effects Platform.

Facebook-Camera-Effects-Platform

Bedrijven en ontwikkelaars kunnen met twee producten zelf op een relatief eenvoudige manier toepassingen maken die Facebook gebruikers aan hun foto’s kunnen toevoegen. Met Frames Studio kunnen ontwikkelaars frames ontwerpen die gebruikt kunnen worden bij het bewerken van een foto op Facebook en onder andere op basis van een locatie beschikbaar zijn. Via AR Studio kunnen ontwikkelaars maskers, effecten of geanimeerde frames ontwikkelen die gebruikt kunnen worden in video’s en Facebook Live-uitzendingen. Hiermee kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun gezicht veranderen. Op dit moment is Frames Studio wereldwijd beschikbaar voor ontwikkelaars, voor AR Studio kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Onderstaande video van Facebook laat een workshop zien die tijdens de F8 2017 voor developers is gegeven en waarin de mogelijkheden va de Camera Effects Platform worden gedemonstreerd.

https://www.facebook.com/FacebookforDevelopers/videos/10154614698363553/

Hoewel de mogelijkheden van augmented reality op Facebook nog redelijk beperkt zijn, investeert het online sociale netwerk in onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe mogelijkheden. Zo wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om de camera objecten te laten herkennen en aanpassen. Hiermee wordt het mogelijk om 3D-ruimtes te creëren op basis van 2D-beelden. Die ruimtes kunnen vervolgens worden aangepast met digitale objecten of met zwevende informatievelden. Ook zijn er straks mogelijkheden voor spelen van augmented reality games op Facebook zoals het al bekende Pokémon Go.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.