30-10-2015 / Martijn Baten

Facebook zoekfunctie

De Facebook zoekfunctie is uitgebreid en maakt het doorzoeken van berichten en links op het online sociale netwerk beter en relevanter. Meer dan 1,5 miljard keer wordt er dagelijks gebruik gemaakt van de Facebook zoekfunctie die inmiddels 2 triljoen berichten heeft geïndexeerd. De zoekfunctie van Facebook biedt dus een enorme potentie aan mogelijkheden om op de hoogte te blijven, onderwerpen te volgen en inzichten te verkrijgen. In dit artikel wordt de vernieuwde Facebook zoekfunctie toegelicht.

Facebook zoekfunctie uitgebreid met 2 triljoen doorzoekbare berichten

De uitgebreide Facebook zoekfunctie stelt gebruikers in staat om sneller actuele onderwerpen te ontdekken en deze actief te volgen. De Facebook zoekfunctie doorzoekt niet alleen berichten van vrienden en bedrijfspagina’s die gebruikers al volgen, maar maakt alle openbaar geplaatste berichten doorzoekbaar. De zoekfunctie wordt hiermee vergelijkbaar met die van Twitter en Google die het al langer mogelijk maken om direct recente nieuwsgebeurtenissen te volgen.

Gebaseerd op een recent verschenen nieuwsbericht voert Facebook de volgende uitbreidingen en verbeteringen door aan de zoekfunctie:

  • Betere zoeksuggesties:
    Wanneer gebruikers starten met het zoeken via de Facebook zoekfunctie worden relevante suggesties gedaan aan de hand van het moment waarop wordt gezocht. In de zoekfunctie licht Facebook onderwerpen uit die op de actualiteit inspelen.
  • Zoekresultaten met publieke berichten en berichten van vrienden: Wanneer een zoekopdracht wordt uitgevoerd worden de meest recente, relevant berichten getoond van publieke bronnen zoals nieuwssites en vrienden.
    De zoekresultaten zijn georganiseerd om gebruikers beter de actualiteit te laten begrijpen en zien wat anderen hierover delen op het online sociale netwerk. Door de pagina met zoekresultaten te ‘verversen’ worden de laatste openbare berichten ingeladen.
  • Het vinden van publieke berichten met de zoekfunctie: Wanneer een link actief wordt gedeeld binnen Facebook door meerdere gebruikers ontstaat er vaak een publieke conversatie. Facebook maakt het vanaf nu mogelijk om vanuit een gedeelde link direct te zien wat anderen op Facebook zeggen over deze link. Met één druk op de knop kunnen gebruikers direct populaire quotes en zinnen uit een bericht bekijken en zo een overzicht krijgen van het sentiment in de berichten over het onderwerp. Facebook geeft aan dat deze functie zich in een eerste stadium bevindt en later nog verder wordt uitgebreid op basis van de ervaringen door gebruikers.

 

Onderstaande video laat het gebruik van de uitgebreide Facebook zoekfunctie zien in de mobiele app:

De bijgewerkte Facebook zoekfunctie is momenteel alleen te gebruiker voor gebruikers in het Amerikaans Engels (US English) via de iPhone en Android app en de desktopversie van Facebook. Het is goed mogelijk dat in een later stadium ook voor andere talen de nieuwe functies in de Facebook zoekfunctie toegankelijk worden gemaakt.