25-10-2011 / Martijn Baten

Als Facebook gebruiker kun je gebruik maken van ‘Lijsten’ om je Facebook vrienden en bedrijfspagina’s te ordenen. Door gebruik te maken van lijsten kun je overzichtelijk statusupdates van vrienden en bedrijfspagina’s bekijken. Verder kun je lijsten handig gebruiken om statusupdates gericht te plaatsen. In dit artikel leggen we uit hoe je lijsten kunt maken. Op vrijdag leggen we je uit hoe je effectief gebruik kunt maken van lijsten.

Stap 1 – Ga naar ‘Lijsten’

Facebook lijsten vanuit het nieuwsoverzichtDe ‘Lijsten’ functie van Facebook kun je het snelst vinden in het linkermenu van het Nieuwsoverzicht. Hier kun je de door jou meest gebruikte lijsten vinden. Klik op de tekst ‘Lijsten’ om naar de pagina te gaan waar je een lijst kunt aanmaken.

Stap 2 – Een lijst maken

Pagina van Facebook lijstenOp de pagina vind je een overzicht van alle Facebook lijsten. Facebook heeft al automatisch een aantal lijsten voor je aangemaakt aan de hand van de instellingen van jouw Facebook profiel. Zo stelt Facebook bijvoorbeeld een lijst samen van alle Facebook vrienden die bij dezelfde organisatie werken of op dezelfde onderwijsinstelling zitten/hebben gezeten. Ook is er een lijst voor ‘Goede vrienden’, mensen met wie je veel contact op Facebook hebt en een lijst voor ‘Familie’.

Om zelf een lijst met vrienden en/of bedrijfspagina’s te maken kies je bovenaan de pagina voor ‘Maak een lijst’. In het venster dat verschijnt kun je de lijst vervolgens een naam geven. Klik op ‘Lijst maken’ om verder te gaan.

De Facebook lijst een naam geven

Stap 3 – Vrienden toevoegen

Nu de lijst is aangemaakt, kun je beginnen met het toevoegen van Facebook vrienden en/of bedrijfspagina’s aan de lijst. Op de pagina van de lijst klik je op ‘Vrienden toevoegen’ om de eerste vrienden aan de lijst toe te voegen.

Starten met het toevoegen van vrienden aan de Facebook lijstIn  het venster dat verschijnt kun je een overzicht zien van al je Facebook vrienden. Uit dit overzicht kun je de vrienden selecteren die je wilt toevoegen aan de lijst door erop te klikken. Je kunt ook kiezen om bedrijfspagina’s aan de lijst toe te voegen. Klik hiervoor links bovenaan het venster op ‘vrienden’. Je kunt dan voor ‘Pagina’s’ kiezen en de bedrijfspagina’s selecteren.

Als je klaar bent met selecteren klik je op ‘Klaar’. Je geselecteerde vrienden of bedrifjspagina’s zijn dan toegevoegd aan de lijst.

Facebook vrienden selecteren en toevoegen aan de Facebook lijst

Je lijst is nu klaar om te gebruiken. Op de pagina die verschijnt zie je de statusupdates van de geselecteerde vrienden en/of bedrijfspagina’s. Aanstaande vrijdag kun je hier lezen wat en hoe je meer met Facebook lijsten kunt doen.