23-12-2015 / Ayman van Bregt

Het Nederlandse Twitter jaaroverzicht van 2015Twitter kwam deze maand met het Nederlandse jaaroverzicht van 2015 op Twitter.
Hierbij werd in kaart gebracht welke onderwerpen het meest ’trending’ waren, welke hashtags opvielen en welke maatschappelijke ontwikkelingen veel aandacht kregen op Twitter.
In dit artikel staat het Nederlandse Twitter jaaroverzicht van 2015 op een rij.

Het Nederlandse Twitter jaaroverzicht van 2015

2015 bleek ook in Nederland een weerspiegeling van belangrijke gebeurtenissen in de wereld. In het Nederlandse Twitter jaaroverzicht van 2015 sprongen de volgende hashtags er bovenuit:

Het blijkt dat meer dan ooit Twitteraars over de hele wereld steun zochten en zich massaal lieten horen tijdens deze impactvolle gebeurtenissen. Naast deze wereldwijde maatschappelijke trends, die ook in Nederland veel voorkwamen, waren er ook nationale onderwerpen die duidelijk opvielen in het Twitter jaaroverzicht.

Net als in 2014 was de hashtag #vacature het vaakst ’trending’ op Twitter in Nederland. Uitzendbureaus, recruiters en bedrijven deelden massaal beschikbare posities; hiermee groeide het netwerk verder uit tot een belangrijke bron voor werkzoekenden en werkgevers. Zo ook buiten Nederland; de hashtag #jobs staat dit jaar op nummer 1 van trending topics wereldwijd (categorie: nieuws).

Twee opvallende trends debuteren dit jaar in de top tien: #drones en #wielrennen. Doordat drones tegenwoordig eenvoudig voor consumenten zijn te verkrijgen, is het delen van dronevideo’s en -foto’s populairder dan ooit. Ook waren de onbemande vliegtuigjes regelmatig onderwerp van discussies over veiligheid en privacy. De start van de Tour de France in Utrecht was bovendien veelvuldig onderwerp van gesprek en maakte van wielrennen een veelbesproken onderwerp. Een opvallende nieuwkomer tenslotte in de lijst met trending topics van dit Twitter jaaroverzicht is #pgbalarm. In de onderstaande Twitter-infographic zijn de trends van het Nederlandse (en algemene) Twitter jaaroverzicht van 2015 weergegeven:

Het Nederlandse Twitter jaaroverzicht van 2015