Het verwijderen van berichten op Facebook Messenger na verzending

Een jaar geleden introduceerde WhatsApp het verwijderen van berichten na verzending. Nu introduceert Facebook Messenger de ‘unsend’ knop als vergelijkbare functie. Met deze nieuwe functie kan een verzonden bericht binnen tien minuten na verzending weer worden verwijderd. In dit artikel wordt de nieuwe functie van de unsend knop verder toegelicht.

Het verwijderen van berichten op Facebook Messenger na verzending

De optie om een bericht na het verzenden te verwijderen is beschikbaar via iOS en Android en via Facebook Messenger in de webbrowser. Facebook heeft laten weten van plan te zijn om deze update zo snel mogelijk wereldwijd uit te rollen, en hiernaast de verwijderoptie verder uit te breiden. Eén van de dingen die hiervoor worden genoemd is de mogelijkheid om een bericht van te voren een ‘houdbaarheidsdatum’ te geven, waarmee een bericht slechts voor een bepaalde periode te lezen is.

Volgens Stan Chudnovsky, hoofd van Facebook Messenger, zorgt de nieuwe optie om berichten te verwijderen ervoor dat gebruikers zelf de controle kunnen nemen, en eventuele fouten zelf snel ongedaan kunnen maken. Aan de andere kant wil Facebook voorkomen dat het verwijderen van berichten ruimte creëert voor pesters. Berichten die op het moment dat ze gerapporteerd worden al verwijderd zijn, zijn voor het online sociale netwerk lastig op te pakken.

In april van dit jaar kwam al naar voren dat een aantal door Mark Zuckerberg verstuurde berichten stilletjes waren verwijderd. Op dat moment werd dit gezien als machtsmisbruik, aangezien de reguliere Facebook gebruiker niet in staat was om dit te doen. Volgens Facebook werd dit toen echter gedaan om de privacy van hun medewerkers te beschermen.

Volgens Chudnovsky werd er toen wel al hard gewerkt aan de verwijderknop. Tot een aantal weken geleden was hier voor de buitenwereld alleen niets van te merken. Hierover geeft Chudnovsky aan dat het meer dan zeven maanden heeft geduurd voordat de functie gelanceerd kon worden omdat het technisch veel van Facebook vraagt om alle berichten daadwerkelijk te verwijderen. Dat is inmiddels gelukt en kunnen alle Facebook Messenger berichten, foto’s, video’s en links binnen tien minuten na versturen door de afzender worden verwijderd; zowel in een-op-een gesprekken als in groepen.

Het zelf verwijderen van een Facebook Messenger bericht na verzending

Om gebruik te maken van de functie om een bericht te verwijderen na het verzenden, tap (of klik) je op het bericht. Vervolgens houd je dit een aantal seconden vast en tap je op ‘Verwijder’. Hierbij kan ervoor worden gekozen om het bericht voor iedereen, of alleen voor een specifiek persoon te wissen. Waar de content zal verdwijnen krijgt iedereen wel te zien dat er een bericht is verwijderd. Op het moment dat je op basis hiervan iemand wilt aangeven voor ongepast gedrag kan dat worden gedaan door op de naam van de persoon te klikken en aan te geven dat er iets mis is. Vervolgens kan de categorie die van toepassing is worden geselecteerd.

Het zelf verwijderen van een Facebook Messenger bericht na verzending

 

Meer leren over Facebook? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Wekelijks op maandag onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op het NSMA Social Media Weekoverzicht hieronder.

Met het versturen van dit formulier ga je akkoord met ons privacy statement.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.