06-07-2017 / Ayman van Bregt

Instagram neemt maatregelen om het veiligheidsgevol voor gebruikers te vergroten. Hiermee wil het gebruikers stimuleren zichzelf te kunnen uiten op het platform. In dit artikel worden de veiligheidsmaatregelen van Instagram verder toegelicht.

Instagram gebruikers beter beschermd door veiligheidsmaatregelen

Instagram gebruikers kunnen door de nieuwe veiligheidsmaatregelen gebruik maken van twee nieuwe tools. Het eerste hulpmiddel zich op het uitsluiten en filteren van ongepaste reacties. De tweede toevoeging is gericht op het tegengaan van spamreacties in de reacties onder afbeeldingen. Beide hulpmiddelen worden hieronder verder toegelicht.

Uitfilteren en blokkeren van ongepaste reacties
Onderzoek van Instagram toont aan dat bedrijven en gebruikers ontmoedigd worden om content op Instagram te plaatsen door ongepaste reacties van gebruikers. Dit leidt tot het gevoel dat niet alles vrij geuit kan worden via Instagram. Een nieuwe ingebouwde filter van Instagram zorgt ervoor dat opdringerige en/of ongepaste reacties op foto’s en (live) video’s geweerd worden. Reguliere reacties die ook zo worden opgevat kunnen worden gekenmerkt als ongepast. Het is tevens mogelijk om de filter uit te zetten door naar het ‘Settings’-menu te gaan en te kiezen voor ‘Comments’. Op dit moment werkt de filter alleen voor Engelstalige reacties maar dit zal worden uitgebreid in de nabije toekomst.
Verminderen van spam in reacties
De spamfilter zoekt naar voor de hand liggende spamreacties in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Japans, Portugees, Russisch en Spaans. De als spam gemarkeerde reacties van Instagram gebruikers worden automatisch uit foto’s en (live) video’s geweerd.
Instagram maakt gebruik van technologie waardoor de tools zelflerend zijn (machine learning) om zo een veilige omgeving in te kunnen blijven waarborgen. Instagram is niet het enige platform dat maatregelen neemt. Ook Twitter ondernam dit jaar al diverse maatregelen om gebruikers beter te kunnen beschermen.