23-02-2012 / Stefan Mooren

Veel mensen profileren hun zakelijke identiteit via LinkedIn. Om deze reden is LinkedIn een perfect platform om ter voorbereiding op zakelijke gesprekken te onderzoeken wie je gesprekspartner is. Dit is bijvoorbeeld handig bij belangrijke offertegesprekken of presentaties. Het Amerikaanse KLN Consulting Group schreef een artikel met vier tips over waarop je kunt letten als je jezelf via LinkedIn voorbereid. Deze tips zijn hieronder op een rij gezet:

1. Educatie

De genoten opleidingen van je gesprekspartner kunnen een aanleiding zijn voor een klik in het gesprek. Misschien heb je een soortgelijke opleiding gevolgd of ken je mensen die dit hebben gedaan. Door vooraf te onderzoeken welke raakvlakken je met elkaar hebt op het gebied van educatie, kun je gespreksonderwerpen aansnijden die het ijs breken.

2. Connecties

Via LinkedIn kun je vrij eenvoudig achterhalen welke connecties je gemeen hebt met je gesprekspartner. Wanneer je beide een zakelijk contact kent, kun je overwegen deze naam te noemen om op deze manier een opening te vinden in het gesprek. Je kunt achterhalen wie je beide als connectie hebt door het profiel van de ander te bezoeken en te kijken bij ‘Shared connections’ (zie voorbeeld hieronder):

3. Werkervaring

Zoals de voorbeelden hierboven, kun je ook op zoek gaan naar overeenkomsten in werkervaring. Dit schept een beeld van wie je gesprekspartner is als gesprekspartner wat misschien inspiratie geeft voor gespreksonderwerpen.

4. Observatie

Algemene observatie van het LinkedIn profiel van je gesprekspartner, kan bruikbare inzichten opleveren. Wordt er geen foto getoond op het profiel, dan zou dat kunnen betekenen dat je gesprekspartner conservatief is. Zijn er vooral veel connecties met een zakelijke uitstraling verbonden aan het profiel, dan zou je ervoor kiezen om hier je eigen uitstraling (bijvoorbeeld: Kleding) op aan te passen.

Using LinkedIn as the ‘Pre-Game Warm-Up’ for your business meetings

Het originele artikel dat door Kevin L. Nichols is geschreven kun je vinden door op de volgende link te klikken: Using LinkedIn as the “Pre-Game Warm-up” for Your Business Meetings.