17-12-2016 / Martijn Baten

Facebook heeft nieuwe stappen geïntroduceerd om de verspreiding van nepnieuws op Facebook tegen te gaan. Het online sociale netwerk gaat hiervoor werken met zogenoemde feitencheckers die berichten controleren op juistheid. Hiermee wil Facebook ervoor zorgen dat gebruikers van de juiste informatie voorzien worden. In dit artikel worden de nieuwe maatregelen toegelicht.

Maatregelen geïntroduceerd tegen nepnieuws op Facebook

In het afgelopen jaar is regelmatig kritiek geuit over nepnieuws op Facebook. Het online sociale netwerk zou hebben onderschat hoeveel mensen de actualiteit volgen via alleen Facebook en nepnieuws dus aannemen voor waarheid. Vermoed wordt dat dit ook impact heeft gehad op de politieke voorkeur, zoals de verkiezingen in de Verenigde Staten. Facebook wil met deze nieuwe maatregelen laten zien dat het luistert naar de kritiek.

Om het rapporteren van nepnieuws gemakkelijker te maken, heeft Facebook een nieuwe functie geïntroduceerd om dit als gebruiker te doen. Door rechts bovenaan een bericht te kiezen voor ‘Dit bericht rapporteren‘ kan een bericht onder de aandacht van Facebook te brengen.

Het rapporteren van nepnieuws op Facebook

Wanneer voldoende mensen een bericht rapporteren als nepnieuws, wordt deze door een feitenchecker beoordeeld. Wordt het bericht daadwerkelijk als nep gekwalificeerd, dan wordt het bericht niet offline gehaald, maar krijgt het de kwalificatie ‘betwist’ dat zichtbaar is voor alle gebruikers. Het bericht wordt hierdoor minder goed zichtbaar gemaakt in het Facebook nieuwsoverzicht.

Berichten op Facebook betwist

 

Onderstaande video geeft een indruk van de nieuwe functies voor nepnieuws op Facebook: