28-06-2017 / Ayman van Bregt

Twitter voert maatregelen door om ‘fake new’s’ tegen te gaan. Twitter wil de wereld adequaat informeren met kloppend en actueel nieuws. De verspreiding van foutieve berichtgeving op Twitter ondermijnt daarmee de gebruikerservaring. In dit artikel staan de maatregelen tegen nepnieuws op Twitter op een rij.

Twitter treft maatregelen tegen nepnieuws op Twitter

Nepnieuws wordt gebruikt als verzamelterm voor berichten die incorrecte informatie bevatten of gerichte propaganda is om een visie te geven vanuit een specifiek perspectief omdat mensen het niet eens zijn met bepaalde berichtgevingen. De openheid en de verspreidingskracht van Twitter biedt verspreiders van nepnieuws een aantrekkelijke mogelijkheid om een groter publiek te bereiken. Twitter wil geen onderscheid maken tussen elk bericht van een Twitter-account om dit te toetsen op waarheidsgetrouwheid. De gebruikers, stelt Twitter, spelen een belangrijke rol in het beoordelen van berichten op juistheid.

Toch heeft Twitter maatregelen genomen om nepnieuws verder tegen te gaan. Geautomatiseerde berichten die worden geplaatst door Twitter bots kunnen effectief worden ingezet voor het verspreiden van nepnieuws. Twitter heeft het eigen team hiervoor uitgebreid met de middelen om dit te monitoren en spamgedrag van bots en Twitter-accounts tegen te gaan.

 

Facebook ondernam eerder al verschillende maatregelen tegen nepnieuws.

Meer informatie over het inzetten van geautomatiseerde berichten op Twitter is terug te vinden in het Twitter Helpcentrum.

Meer leren over Twitter en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.