11-12-2011 / Ayman van Bregt

Twitter heeft deze week een nieuw ontwerp geïntroduceerd waardoor gebruikers makkelijker kunnen bijblijven wat hen interesseert en nieuwe dingen kunnen ontdekken. Dit design is in alle producten consistent doorgevoerd (Twitter.com, mobiele apps voor iPhone en Android en TweetDeck).

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van Twitter

Er worden vier nieuwe tabs geïntroduceerd die de basis vormen voor Twitter. Dit zijn: ‘Home’, ‘Connect’, ‘Discover’ en ‘Me’. Hieronder worden deze tabs kort toegelicht:

 • Home
  Dit is de timeline zoals we die kennen. Hier vind je het overzicht met tweets van mensen die je volgt. Home integreert ook content zoals foto’s en video’s waardoor je niet meer op een link hoeft te klikken voordat je de content kunt zien.
 • Connect
  Dit is de plek waar je de conversaties terug kunt vinden die je hebt op Twitter met mensen. Deze tab laat ook zien wie jouw berichten op Twitter heeft gedeeld (retweets) en heeft gewaardeerd (favorites).
 • Discover
  Deze tab helpt je om dingen te ontdekken op Twitter die voor jou relevant zijn. Dit kunnen interesses zijn op basis van wie of wat je volgt maar ook op basis van je locatie. De hashtags die op Twitter populair zijn worden hiermee meer naar je toegebracht. Discover leert je naarmate je dit meer gebruikt beter kennen en biedt hierdoor steeds relevantere content.
 • Me
  Dit is jouw podium waar al je activiteiten samenkomen. Jouw tweets, jouw lijsten, jouw favorieten, wie je volgt en jouw foto’s zijn hier voor mensen in één overzicht te vinden. Dit is ook de plek waar je de privéberichten (DM’s) met andere gebruikers terug kunt vinden.

Op speciale site Fly Twitter kun je uitgebreid alle wijzigingen terugvinden.

Waarom voert Twitter deze wijzigingen door?

Met de wijzigingen zorgt Twitter ervoor dat je op ieder platform altijd dezelfde beleving hebt  en dat je gerichter de voor jouw relevante informatie kunt filteren.  Twitter hoopt hiermee dat het gebruik toeneemt wat ook de inkomsten zal doen verhogen. Bijvoorbeeld omdat adverteerders Twitter serieuzer zullen nemen als advertentiekanaal om mensen te bereiken. Daarnaast zorgen de wijzigingen er waarschijnlijk voor dat gebruikers minder gebruik zullen maken van externe applicaties. Een tool zoals Favstar waarmee je ziet wie jouw berichten deelt (retweet) en waardeert (favorite) zal mogelijk overbodig worden dankzij de wijzigingen.

Gebruik maken van de nieuwe Twitter-versie?

Mocht je de wijzigingen nog niet zien? Twitter rolt de nieuwe versie stapsgewijs uit dus het kan zijn dat je over een paar weken pas de nieuwe versie ziet. Je kunt de nieuwe versie ook in gebruik nemen als je niet wilt wachten op Twitter door een update te doen voor de mobiele app (Android of iPhone). Door dit te doen wordt je daarna automatisch overgezet op de nieuwe webinterface. In de nabije toekomst zal Twitter voor op de iPad ook aangepast worden.