16-06-2017 / Martijn Baten

Het gebruik van Facebook wanneer TV commercials worden vertoond neemt toe. Facebook deed onderzoek naar de Facebook activiteit van 537 gebruikers tijdens het kijken van de eerste aflevering van het seizoen van een grote TV show. Met name tijdens de reclameblokken nam het gebruik van Facebook sterk toe. In dit artikel worden de belangrijkste inzichten uit het onderzoek over de toename in Facebook gebruik tijdens tv-reclames toegelicht.

Meer gebruik van Facebook tijdens TV commercials

Door het onderzoek van Facebook wordt inzichtelijk gemaakt op welke momenten gebruikers van het online sociale netwerk gebruik maken tijdens TV programma’s. Waar tijdens de show tussen de 7 en 11 procent van de deelnemers actief was op Facebook, stegen deze percentages naar 25 procent in de reclameblokken. 9 tot 13 procent van de gebruikers waren actief op Facebook vlak voor en na de show.

Toename in gebruik van Facebook tijdens TV reclames

Ter vergelijking werd ook de Facebook activiteiten van gebruikers die aangaven niet naar de show te hebben gekeken bestudeerd. Hierbij bleek het gebruik van Facebook redelijk gelijk te blijven gedurende de volledige periode. Tussen de 8 en 10 procent van de niet-kijkers was steeds actief op Facebook.

Geen verschil in gebruik van Facebook

De strijd tussen TV en mobiel

Hoewel het onderzoek door Facebook plaatsvond onder een groep van slechts 537 personen die geen representatie zijn van de gehele Facebook populatie, zijn de inzichten uit de studie wel relevant voor adverteerders. Volgens Mark Rabkin, Facebook Core Adverts VP, is televisie nog steeds een sterk medium, maar wordt het volgens hem steeds lastiger om het te winnen van de aandacht aan de mobiele telefoon.

“Het belangrijkste is om goed te onthouden wat betreft videoreclames in het mobiele tijdperk, is dat smartphones geen kleine tv’s zijn. Net zoals dat TV geen visuele radio is, en radio geen krant met geluid moet de mobiele telefoon worden gezien voor wat het is: een nieuw medium dat vraagt om nieuwe content die draait om snelheid, keus en relevantie.”

Op smartphones hebben gebruikers non-stop de controle over wat ze waar en wanneer zien. Daarbij hebben mobiele apparaten gebruikers getraind om te focussen op wat relevant is in het moment, om dat vervolgens te consumeren en de rest te laten voor wat het is. Zo blijkt bijvoorbeeld ook dat mensen op hun smartphone zo’n 41 procent keer zo snel door hun nieuwsoverzicht scrollen dan op een desktop.

Cijfers van Facebook laten ook zien dat gebruikers van de Facebook app gemiddeld 16,7 seconden naar video’s kijken als deze automatisch beginnen met afspelen. Reclamevideo’s die langskomen in het nieuwsoverzicht worden gemiddeld 5,7 seconden bekeken. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat gebruikers via hun mobiele telefoon voornamelijk naar advertenties zullen kijken die voor hen interessant zijn. Daarmee wordt het nu in toenemende mate belangrijk voor adverteerders om de aandacht van mensen te verdienen, in plaats van deze als het ware te stelen of te verstoren.

Tips voor mobiele videoadvertenties op Facebook

Hoe kunnen adverteerders het beste met mobiele videoadvertenties op Facebook omgaan? Op basis van ervaringen van Nestlé, Airbnb en Ubisoft geeft Facebook de volgende tips aan adverteerders:

1. Creëer nieuwe, korte, creatieve content
Zorg dat de video een verhaal vertelt en kijkers met hun aandacht beloont, zelfs als kijkers maar enkele seconden kijken.

2. Werk samen en snel
Uitdagend, maar belangrijk is om intensiever en vaker samen te werken bij creëren en optimaliseren van advertenties. Zorg dat creatieve, analyse en media teams samenwerken als een geïntegreerd team om zo up-to-date te kunnen blijven met het snelle tempo dat komt kijken bij het maken van mobiele content.

3. Elk platform zijn eigen reclame
Elk platform en kanaal vraagt om een andere aanpak. Waarbij TV commercials standaard 20 tot 30 seconde worden afgespeeld op TV, is de aandacht van gebruikers op Facebook schaarser en zal de meerderheid van de gebruikers slechts de eerste seconde van de advertentie zal zien. Gebruik deze inzichten bij het ontwikkelen van de videoadvertenties.

4. Meet resultaten – geen seconden
Waar van de meeste reclames gemiddeld maar een paar seconden zullen worden bekeken, wil dit niet direct zeggen dat het de investering niet waard is. Probeer de resultaten naar gelang de gestelde doelstelling zo goed mogelijk in kaart te brengen om op deze manier te kijken of de advertentie succesvol was.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.