11-07-2012 / Ayman van Bregt

Het Oxford Internet Instituut (onderdeel van de  University of Oxford) heeft op Twitter onderzoek gedaan naar tweets die voorzien zijn van een locatie van waaruit de tweet werd verzonden (geolocatie data). Op basis van het onderzoek ‘A geography of Twitter‘ is een visuele weergave gecreëerd van de landen in de wereld waar het meeste gebruik wordt gemaakt van Twitter.

Onderzoek Oxford Internet Instituut – A geography of Twitter

Tussen 5 en 13 maart zijn alle tweets verzameld die voorzien waren van een geolocatie.
Het onderzoek betrof in totaal ongeveer 4,5 miljoen tweets die zijn geanalayseerd en geïnterpreteerd. De volledige onderzoeksopzet kun je hier lezen. In de visuele weergave zie je aan de grote van een blok het volume van het aantal tweets met geolocatie dat uit het desbetreffende land komt. De kleur van het blok geeft de ratio aan tussen de volledige internetpopulatie in het land en het aantal tweets met geolocatie. Hieronder zijn de zes landen op een rij gezet waar de meeste tweets met geolocatie worden geplaatst.

  • 1: Verenigde Staten;
  • 2: Brazilië;
  • 3: Indonesië;
  • 4: Groot-Brittanië;
  • 5: Mexico;
  • 6: Maleisië

Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere versieHet valt op dat Nederland niet in de top zes voorkomt van landen waar tweets het meest voorzien zien van een geolocatie. In het artikel ‘Nederlanders zijn wereldwijd de meest actieve gebruikers van Twitter‘ is namelijk te lezen dat Nederlanders erg bedreven zijn in het plaatsen van tweets. Mogelijk hebben Twitteraars in Nederland weinig behoefte om de geografische locatie bekend te maken of zijn ze niet op de hoogte van hoe ze dit moeten doen.