28-04-2013 / Ayman van Bregt

Twitter heeft op 18 april een muziekdienst geïntroduceerd onder de naam ‘Twitter Music‘ (officieel ‘Twitter #Music’). Met Twitter Music kunnen gebruikers via Twitter muziek beluisteren en nieuwe muziek ontdekken. Twitter Music gebruikt de activiteit op Twitter rondom muziek en artiesten (tweets en de interactie die ontstaat op basis van deze tweets). Het is ook mogelijk om bij een Twitter-gebruiker te bekijken welke artiesten zij volgen en de muziek van deze artiesten te beluisteren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de muziekdienst Twitter Music werkt.

Muziek ontdekken en luisteren met Twitter Music

De keuze van Twitter om meer met muziek te doen lijkt een logische keuze. Veel mensen delen muziek die ze ontdekken dagelijks via Twitter en de meest populaire Twitter-accounts (meeste volgers) zijn muziekanten en artiesten. Uit statistieken blijkt dat de helft van alle Twitter-gebruikers minimaal één artiest op Twitter volgt. Twitter Music is een dienst die gebruikt kan worden via het internet op music.twitter.com en als app voor de iPhone. De muziek in Twitter Music is afkomstig uit: iTunes, Rdio en Spotify. Standaard komt de muziek uit iTunes, maar gebruikers van Rdio en Spotify kunnen inloggen op het eigen account om zo eigen afspeellijsten te kunnen afspelen. Twitter geeft in het blogbericht ‘Now playing: Twitter #music‘ aan dat er in de toekomst nog meer muziekdiensten geïntegreerd zullen worden. De twee belangrijkste functies van de dienst zijn #NowPlaying en Suggested.

  • #NowPlaying
    De functie ‘#NowPlaying’ zie je muziek die getweet is door artiesten en Twitter-gebruikers die je zelf volgt op Twitter. Deze muzieknummers worden hier weergegeven en kunnen direct worden afgespeeld.
  • Suggested
    De functie ‘Suggested’ geeft verschillende suggesties voor muziek en artiesten waarvan het de verwachting is dat deze passen bij jouw muzieksmaak.

De iPhone app is voor iedereen beschikbaar om te gebruiken en op termijn zal er ook een app voor Android beschikbaar komen. Twitter Music via het internet (music.twitter.com) is op dit moment alleen nog beschikbaar in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.