06-07-2012 / Martijn Baten

De HR-afdeling moet social media omarmen

Onderzoek van Silkroad laat zien dat 75% van de medewerkers in organisaties vinden dat hun organisatie achterloopt met de inzet van social media. Silkroad voerde een uitgebreid onderzoek uit naar human resources (HR) en social media. Uit het onderzoek blijkt dat het niet verwonderlijk is dat organisaties achterlopen met het inzetten van social media. Omdat veel bedrijven het gebruik van social media op kantoor blijken te verbieden, wordt de inzet van social media niet gestimuleerd.

Het onderzoek laat zien dat er veel verschillende redenen zijn waarom bedrijven social media voor hun medewerkers blokkeren. Er zijn zelfs organisaties die de Facebook-wachtwoorden van hun medewerkers vragen om de controle te houden op hun medewerkers. Uit het onderzoek blijkt met name dat organisaties social media blokkeren vanwege de angst voor bedrijfsspionage, vermindering van de productiviteit van medewerkers en de angst dat medewerkers tijdens de werkuren zoeken naar een andere baan.

De inzet van social media voor personeelsontwikkeling heeft meer voordelen dan nadelen, stelt Silkroad naar aanleiding van het onderzoek. Zo kunnen social media het samenwerken tussen medewerkers stimuleren, innovatieve ideeën aanjagen en kunnen nieuwe talenten gevonden en benaderd worden. Onderzoek van Google en Milward Brown dat eerder dit jaar verscheen onderstreept deze inzichten. In het artikel ‘Social Media onmisbare kanalen voor zakelijke groei‘ kun je hier meer over lezen.

In de onderstaande infographic van Silkroad wordt getoond waarom HR-afdelingen met social media aan de slag moeten gaan: