05-06-2017 / Ayman van Bregt

Een LinkedIn samenvatting is een belangrijk onderdeel op het eigen LinkedIn profiel. Recruiters, klanten en leveranciers scannen de samenvatting naar informatie die ze zoeken. De LinkedIn samenvatting geeft dan ook een eerste indruk van jezelf. In dit artikel staan praktische tips op een rij om een effectieve LinkedIn samenvatting te schrijven.

Zo schrijf je een effectieve LinkedIn samenvatting

Bijna 40% van de recruiters zoekt naar een goede samenvatting bij het bekijken van profielen op LinkedIn. Een duidelijke en effectieve samenvatting heeft als effect dat gebruikers de overige informatie op het LinkedIn profiel rustig bekijken. De onderstaande tips helpen bij het opstellen van een effectieve LinkedIn samenvatting:

Vertel een verhaal over je professionele ontwikkeling
Door de samenvatting te zien als een ‘elevator pitch’ is het belangrijk om in ongeveer 20 seconden (leestijd) de aandacht te trekken van de bezoeker. In plaats van een lange lijst met opsommingen kan de LinkedIn samenvatting een professioneel verhaal zijn wat de ontwikkeling weerspiegelt van een LinkedIn gebruiker. De volgende vragen kunnen helpen om dit verhaal op te stellen:

  • Welke problemen van klanten los je op als professional (met de opgedane kennis en vaardigheden, team, producten)?
  • Welke klantgroepen ervaren deze problemen?
  • Hoe worden deze problemen opgelost (met de opgedane kennis en vaardigheden)?
  • Welk resultaat brengt dit voor klanten?

Op deze manier is het mogelijk om een krachtige tekst op te stellen die de aandacht trekt.

Een menselijk perspectief
Welke woorden zouden collega’s gebruiken om jou als professional te beschrijven? Deze woorden geven een menselijk gevoel en kunnen bijdragen aan het persoonlijk maken van de LinkedIn samenvatting. Om gebruikers op gang te helpen biedt LinkedIn suggesties aan op basis van het bestaande LinkedIn profiel. Als startpunt kan dit gebruikers op gang helpen om dit verder te personaliseren.

LinkedIn stelt dat minimaal 40 woorden in de samenvatting leidt tot betere zichtbaarheid in de zoekresultaten binnen LinkedIn. Gecombineerd met minimaal vijf vaardigheden leidt dit tot 17x meer profielbezoeken.
De onderstaande YouTube-video laat zien hoe eenvoudig de samenvatting via de mobiele LinkedIn-app kan worden aangepast:

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.