19-09-2011 / Stefan Mooren

Via LinkedIn kun je heel gericht op zoek naar mensen, banen, organisaties, groepen en relevante conversaties die iets voor je kunnen betekenen op zakelijk gebied. Omdat de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn geschikt is om zeer gericht te zoeken, is het belangrijk om op de juiste steekwoorden goed gevonden te worden en op te vallen met de teksten op je profiel. Vooral als je op zoek bent naar een baan of werkt als zelfstandig professional, is het aan te raden om te zorgen voor goede vindbaarheid en authenticiteit.

LinkedIn heeft vorig jaar een lijst gepubliceerd met steekwoorden die bovengemiddeld vaak voorkomen en je beter niet kunt gebruiken. Deze woorden worden namelijk zo vaak gebruikt dat ze niet meer interessant zijn voor bijvoorbeeld bedrijven, opdrachtgevers of recruiters om te gebruiken als zoekopdracht. Op deze steekwoorden worden erg veel resultaten gevonden, wat het onderscheiden lastig maakt.

De lijst met steekwoorden is gebaseerd op het Amerikaanse LinkedIn gebruik. Toch geeft deze lijst een goede indicatie van de woorden die je in het Nederlands beter niet kunt gebruiken. Hieronder zijn de meest voor de hand liggende steekwoorden op een rij gezet met daarachter een vergelijkbare Nederlandse vertaling:

1 Extensive experience (uitgebreide ervaring)

2 Innovative (innovatieve)

3 Motivated (gemotiveerde)

4 Results-oriented (resultaatgericht)

5 Dynamic (dynamische)

6 Proven track record (behaalde resultaten)

7 Team player (teamspeler)

8  Fast-paced (vlotte)

9  Problem solver (probleemoplosser)

10 Entrepreneurial (ondernemende)

Tip: Maak de steekwoorden concreet

Je kunt de steekwoorden uit de lijst hierboven minder voor de hand liggend maken door ze concreet te maken: Waaruit blijkt bijvoorbeeld je ‘uitgebreide ervaring’, wat heb je gedaan dat ‘innovatief’ was of welk probleem heb je opgelost als ‘probleemoplosser’. Maak gebruik van de mogelijkheden om extra informatie toe te voegen aan de onderdelen van je profiel om zo meer op te vallen. Heb je meer hulp nodig bij het optimaliseren van je profiel, bekijk dan ook eens de snelcursus LinkedIn profiel maken.