11-12-2012 / Martijn Baten

Facebook stress

Een groter aantal Facebook vrienden zorgt voor een toename in stress. Onderzoek van de University of Edinburgh Business School laat zien dat naarmate het netwerk van Facebook gebruikers groeit, dit meer stress gevoelens oplevert. Ruim 300 Facebook gebruikers rond 21 jaar werden onderzocht. In dit artikel staan de belangrijkste conclusies op een rij.

Verschillende sociale groepen op Facebook zorgen voor meeste stress

Volgens het onderzoek zorgt het toevoegen van werkgevers en ouders op Facebook voor de meeste stress. Ongeveer 55 procent van de onderzochten zijn met hun ouders verbonden op Facebook. De stress ontstaat wanneer gebruikers zichzelf presenteren op een manier die niet door iedere Facebook vriend wordt geaccepteerd zoals bijvoorbeeld vloeken of roken en drinken. Ben Marder, auteur van het onderzoek, geeft dan ook aan dat stress op Facebook voortkomt doordat er moeilijk een scheiding is te maken tussen persoonlijke en professionele vrienden. Doordat verschillende sociale groepen (familie, vrienden, zakelijke contacten) bij elkaar samenkomen in hetzelfde netwerk op Facebook blijkt dit een oorzaak te zijn voor stress.

Privacyinstellingen op Facebook

Het onderzoek laat zien dat slechts een derde van de onderzochten de privacyinstellingen van hun Facebook profiel bekijken en instellen. Hiermee laten veel gebruikers volgens de onderzoeker de kans liggen om informatie beter te filteren voor verschillende groepen vrienden en zo stress mogelijk te voorkomen.

Voor iedereen die op Facebook wil en precies wil weten hoeWil je meer weten over de privacyinstellingen van een Facebook profiel? De NSMA-praktijkgids ‘Facebook profiel maken‘ behandeld alle mogelijke (privacy)instellingen voor een Facebook profiel. Je kunt de praktijkgids direct kopen via onze webshop.

Afbeelding: alancleaver / Flickr / Creative Commons