02-11-2011 / Ayman van Bregt

RSS is een krachtige manier om berichten van het internet automatisch bij jezelf af te laten leveren. Twitter bood in het verleden voor iedere gebruiker standaard op de Twitter-pagina een rss-feed aan. Met de invoering van het nieuwe design zijn de rss-feeds zichtbaar verdwenen maar achter de schermen zijn ze nog wel te gebruiken.

Waarom een RSS-feed gebruiken?

RSS kan handig zijn als je op de hoogte wilt blijven van voor jou relevante inhoud op internet zonder dat je er zelf dagelijks naar op zoek hoeft te gaan. Je kunt bijvoorbeeld RSS inzetten om nieuwsberichten van een bepaalde site bij te houden. Zodra er een nieuw bericht op de website geplaatst wordt krijg je dankzij RSS direct een bericht en kun je het bericht lezen. Je hoeft zo niet iedere vijf minuten te gaan kijken of er al nieuws is.
Meer weten over RSS? Bekijk deze video.

Twitter RSS-feeds inzetten

Automatisch
Je kunt de RSS-feeds van een Twitter gebruiker automatisch en handmatig achterhalen. Automatisch kun je het doen door naar de website IDfromUser te gaan. Op de site vul je het Twitter-account in zonder @ dus ‘nsma_’. Vervolgens krijg je de rss-feed.

Handmatig
De handmatige manier is door onderstaande link aan te vullen met de juiste ‘Username’:

  • http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name={USERNAME}

Voor het Twitter account @nsma_ wordt de url dan:

  • http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=nsma_

 

Tip

Merk je dat je RSS handig vind en steeds vaker gebruikt om te monitoren? Overweeg dan eens of het niet handig is om een social media monitoring dashboard in te richten met een bijpassende social media monitoring aanpak. NSMA helpt je hierbij stap voor stap met het ebook Cursus Social Media Monitoren.