09-09-2012 / Ayman van Bregt

Afgelopen woensdag lanceerde Twitter de nieuwe versie van de API. De nieuwe API biedt geen ondersteuning meer voor RSS,XML en Atom wat een teleurstelling kan zijn voor veel ontwikkelaars van Twitter-apps. Verder verplicht Twitter haar gebruiker die data uit een API willen halen om dit te doen op basis van het OAuth-protocol waarmee toegang wordt gegeven.

Impact nieuwe Twitter API voor gebruikers

Wegvallen ondersteuning van Atom, RSS en XML
Omdat de ondersteuning voor Atom, RSS en XML verdwijnt,  kunnen feeds minder makkelijk geïntegreerd worden (mensen die zich bijvoorbeeld willen abonneren op een blog of podcast doen dat aan de hand van een RSS-feed). Ook internetdiensten die tweets binnenhalen om te tonen op een andere website of binnen een applicatie (bijvoorbeeld FriendFeed) zullen problemen ondervinden. RSS werd in veel gevallen ook gebruikt om tweets weer te geven van een specifieke gebruiker of op basis van een hashtag op een andere website. Applicatie ontwikkelaars hebben tot 5 maart 2013 de tijd om apps gereed te maken voor de wijzigingen en het wegvallen van RSS, XML en Atom.

Doorplaatsen van data
Een andere wijziging in de API-voorwaarden is het doorplaatsen van informatie en data vanuit Twitter. Apps die het mogelijk maken om tweets automatisch naar andere social media netwerken door te sturen, wordt het moeilijker of zelfs onmogelijk gemaakt. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld een tweet met daarin een link niet doorgeplaatst mag worden naar een ander sociaal netwerk met behulp van een Twitter-dienst. Dit kan mogelijk ook problemen betekenen voor diensten zoals Paper.li. Ook apps die Twitter data binnenhalen zoals Flipboard kunnen voor uitdagingen komen te staan. Twitter probeert hiermee ook gebruikers zoveel mogelijk van haar eigen site gebruikt te laten maken in plaats van andere platformen en diensten.