20-09-2017 / Ayman van Bregt

Twitter geeft sinds 2012 een ‘Transparency Report‘ uit. Met dit rapport geeft Twitter inzage en openheid van zaken in verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land (of overheid) zien of er verzoeken bij Twitter zijn ingediend. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten uit het 11e Transparency Report op een rij.

Twitter publiceert 11e Transparency Report

De verzoeken die Twitter krijgt vanuit landen en overheden zijn divers. Zo kan een verzoek bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van specifieke content die door een account is geplaatst of het delen van informatie over de activiteiten van het account. Alle verzoeken worden verzameld op de speciale website https://transparency.twitter.com. Het 11e Transparency Report geeft een nieuwe categorie weer die gericht is op ongewenst gedrag en inbreuk op merken en rechten rondom content. Deze categorie draagt de naam ‘Government TOS reports’ en ging in 98% van de verzoeken over ongewenst gedrag van gebruikers. In 13% van de gevallen werd een onderzoek ingesteld, maar dit leidde meestal niet tot het verwijderen van content.

Een andere belangrijk onderdeel van het Transparency Report is de categorie ‘Terrorist Content’. Iets meer dan 2% van de wereldwijde verzoeken betrof deze categorie. Door het verbeteren van de veiligheid en gebruikersvoorwaarden wist Twitter een afname van 80% van de meldingen te realiseren. Het afname in meldingen is concreet terug te herleiden op de door Twitter doorgevoerde verbeteringen in de techniek. Bijna 1 miljoen Twitter accounts voor de ondersteuning van terrorisme zijn proactief verwijderd in de periode van 1 augustus 2015 tot en met 30 juni 2017.

In Nederland is er een stijging te zien van het aantal verzoeken zoals blijkt uit de onderstaande diagram:

11e Twitter Transparency Report

Ten opzichte van dezelfde periode in 2016 is het aantal verzoeken verdubbeld van 8 naar 16. In 44% van de gevallen is is er informatie verstrekt en zijn er in totaal 12 accounts aangemerkt om verwijderd te worden door Twitter. De volledige cijfers en inzichten van het 11e Twitter Transparency Report en de voorgaande jaren zijn in dit overzicht te bekijken.

 

Meer leren over Twitter en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.