13-03-2013 / Ayman van Bregt

Twitter Transparency Report 2013Vorig jaar publiceerde Twitter voor het eerst een ‘Transparency report‘. In dit rapport werd inzage en openheid van zaken gegeven over de verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land (of overheid) zien of de overheid van het desbetreffende land een verzoek bij Twitter heeft ingediend. Een verzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van specifieke content die via het profiel is geplaatst of meer informatie over de activiteiten van het account. Dit jaar publiceert Twitter haar ‘Transparency Report 2013‘ via de speciale website http://transparency.twitter.com. Het aantal ‘opgevraagde’ Twitter-accounts door de Nederlandse overheid was minder dan tien, net als bij het eerdere ‘Transparency Report‘.

Twitter Transparency Report 2013

Hieronder is een overzicht weergegeven zoals Twitter deze heeft gepubliceerd. Per onderwerp wordt verwezen naar de uitgebreidere data die Twitter via de website weergeeft.

Information Requests
Het aantal keren dat overheden informatie vroegen over Twitter-accounts is toegenomen in de tweede helft van 2012. In Nederland bleef het aantal vragen onder de tien en in 33% van de gevallen is informatie verstrekt. Bekijk de uitgebreide statistieken op de pagina ‘Information Requests Twitter Transparency Report 2013‘.

information requests Twitter transparency report 2013

Removal Requests
Het aantal verzoeken van overheden om content te laten verwijderen nam significant toe. Nederland heeft hiertoe geen verzoek ingediend blijkt uit de uitgebreide statistieken op de pagina ‘Removal Requests Twitter Transparency Report 2013‘.

removal requests  Twitter transparency report 2013

Copyright Notices
Copyright Notices is gericht op het inbreuk op (merken)rechten. Twitter splitst dit op in drie categorie├źn:

  • Twitter-accounts die afgesloten worden wegens inbreuk (Users/Accounts affected);
  • Tweets die verwijderd zijn in verband met inbreuk (Tweets Withheld);
  • Media die verwijderd zijn zoals profielfoto’s, omslagfoto’s, achtergrondafbeeldingen en media die in tweets is geplaatst die inbreuk maakte (Media Withheld).

De uitgebreide statistieken van deze categorie staan op de pagina ‘Copyright Notices Twitter Transparency Report 2013‘.

copyright notice  Twitter transparency report 2013