08-05-2013 / Ayman van Bregt

Uitleg over geverifieerde Twitter accountsRegelmatig krijgen we als NSMA (en zien we op social media regelmatig) vragen over het ‘blauwe vinkje’ bij Twitter-accounts achter het Twitter-account van een aantal gebruikers. Om deze reden wordt daarom in dit artikel een uitgebreide uitleg gegeven over geverifieerde Twitter accounts (Twitter Verified Accounts). Twitter verifieert accounts op de werkelijke identiteit van de gebruiker van het account aan de hand van deze blauwe Twitter badge (blauwe vinkje). Met name gebruikers die het risico lopen om door andere gebruikers op Twitter ‘geïmiteerd’ te worden, kunnen zich onderscheiden met de Twitter badge en daarmee aantonen dat zij de enige echte persoon, merk of organisatie zijn achter het Twitter account. Geverifieerde Twitter accounts zijn met name bekende personen (acteurs, artiesten et cetera) maar ook grote merken die veel gekopieerd (kunnen) worden.

Account verificatie door Twitter

Twitter voert een proactief beleid bij het verifiëren van Twitter accounts. De geverifieerde Twitter accounts bestaan met name uit Twitter gebruikers waar frequent en veelvuldig op gezocht wordt binnen de volgende gebieden:

 • Muzikanten, artiesten en bands;
 • Acteurs en actrices;
 • Modemerken en modeontwerpers;
 • Overheden en politici;
 • Belangrijke religieuze vertegenwoordigers;
 • Journalisten en media.

Daarnaast geeft Twitter in de FAQ voor geverifieerde Twitter-accounts aan dat van tijd tot tijd ook bedrijfspartners en personen die een hoog risico lopen om geïmiteerd te worden, geverifieerd worden. Er wordt in de FAQ tevens verwezen naar verificatiecriteria maar welke dit zijn is onduidelijk.

Geverifieerde Twitter accounts herkennen

Twitter gebruikers die zeker willen weten dat een geverifieerd Twitter account ook daadwerkelijk door Twitter is geverifieerd kunnen dat op basis van onderstaande criteria controleren.

 • De Twitter verificatiebadge is geplaatst in de rechterbovenhoek op de profielpagina van een gebruiker (net boven de naam, locatie en biografie).
 • Als een Twitter verificatiebadge niet op de plek is geplaatst zoals bij de vorige bullet is beschreven, maar elders op de profielpagina, is het account niet geverifieerd.
 • Twitter verstrekt exclusief een verificatiebadge die alleen gebruikt mag worden. Twitter accounts met een badge die bijvoorbeeld onderdeel is van een profielfoto of achtergrondafbeelding, of die onechte verificatie impliceert, worden door Twitter permanent afgesloten.
 • De Twitter verificatiebadge wordt ook getoond bij de resultaten als er gezocht wordt op personen op Twitter.
 • De Twitter verificatiebadge heeft altijd dezelfde kleur, ongeacht de kleurinstellingen van het Twitter account.

 

Geverifieerde Twitter accounts door Twitter

Twitter kent op dit moment bijna 53.000 geverifieerde Twitter accounts (zie de afbeelding bovenaan dit artikel). Alle activiteiten omtrent geverifieerde Twitter accounts zijn te volgen via het Twitter account @verified. Alle geverifieerde Twitter accounts zijn door Twitter in het overzicht Alle geverifieerde Twitter accounts geplaatst, dat is te vinden via: twitter.com/verified/following. Twitter gebruikers die het leuk vinden om interessante volgers te ontdekken kunnen dit doen aan de hand van de Twitter-lijsten van het Twitter Verified account.

Infographic: 50.000 geverifieerde Twitter accounts

Het Amsterdamse initiatief PeerReach publiceerde midden april onderstaande infographic. Uit de blogpost ‘Twitter verifies 50.000 accounts and guess what… 13 followers will get you verified as well‘ bij deze infographic blijkt dat een geverifieerd Twitter account ook kan bestaan uit slechts 13 volgers.

Infographic 50.000 geverifieerde Twitter accounts door PeerReach