25-08-2019 / Martijn Baten

Facebook vereenvoudigt de privacyinstellingen voor Facebook groepen. Hierdoor wil het online sociale netwerk dat het voor gebruikers simpeler wordt om te begrijpen wat de privacyinstellingen van een Facebook groep betekenen. In dit artikel wordt de versimpelde privacy voor Facebook groepen toegelicht.

Versimpelde privacy voor Facebook groepen

Facebook groepen worden gebruikt voor verschillende doeleinden door personen en bedrijven. Ze brengen gebruikers op het online sociale netwerk bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, te discussiëren en waardevolle content te delen rond hetzelfde thema of een onderwerp. Tot nu toe is het voor gebruikers niet altijd duidelijk wie de berichten die geplaatst worden in een Facebook groep kan zien. Daar komt nu verandering in door het vereenvoudigen van de privacyinstellingen. Groepen krijgen vanaf nu de mogelijkheid tussen twee opties; ‘Openbaar’ of ‘Privé’.

Openbare groepen staan toe dat iedereen kan zien wie lid van de groep is en welke berichten er in de groep zijn geplaatst. In privé groepen kunnen alleen leden zien wie er lid van de groep is en welke berichten er door de groepsleden zijn geplaatst. Hoewel er in de basis twee opties zijn, laat onderstaande afbeelding van de privacyinstellingen zien dat er binnen privé groepen onderscheid gemaakt kan worden tussen vindbare en onvindbare Facebook groepen. Een ‘geheime’ Facebook groep is alleen te zien voor gebruikers die hiervoor worden uitgenodigd. Dit is nu versimpeld tot een duidelijke keuze tussen vindbaarheid van de groep voor iedereen of alleen op basis van uitnodiging.

Met de veranderingen aan de instellingen voor groepen wil Facebook het gebruik ervan stimuleren en aanmoedigen. Inmiddels worden Facebook groepen al door meer dan 1 miljard gebruikers actief gebruikt en verschuift het delen op social media naar meer gesloten plekken zoals groepen en chatdiensten. Het platform hoopt dat gebruikers zich door de verduidelijkte privacyinstellingen veiliger en comfortabel genoeg voelen om vaker hun ervaringen te delen binnen groepen.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.