29-02-2012 / Ayman van Bregt

 

Is het een keer voorgekomen dat je een tweet plaatste waarmee je reacties opriep bij volgers wat niet bedoelt was? Interpretaties van mensen op basis van een bericht op Twitter kunnen makkelijk leiden tot misverstanden. In sommige situaties kun je overwegen je bericht te verwijderen.

De openheid van Twitter

Twitter is niet een medium zoals e-mail wat je naar één (of enkele) personen stuurt. Wanneer je een tweet plaatst, kunnen in potentie zo’n 500 miljoen gebruikers het bericht zien. Een strikte Twitter-etiquette is er niet maar het is belangrijk om er over na te denken voordat je een ongepast bericht plaatst. Iedereen heeft de mogelijkheid om mee te kijken en jouw tweet kan tot in lengte van dagen zichtbaar zijn. Het verwijderen van tweets is een oplossing, maar als mensen het al hebben gelezen, kan dit resulteren in een negatieve beeldvorming. Het is wel verstandig om na het verwijderen van een tweet dit ook te melden aan je volgers. Zo ben je in ieder geval transparant over je handelen wat tot meer begrip kan leiden bij mensen.

Vijf redenen om een tweet te verwijderen

Hieronder worden vijf situaties geschetst waarbij het verwijderen van tweets verstandig kan zijn.

  • Alles wat schade kan berokkenen aan jezelf (en het bedrijf of de organisatie die je vertegenwoordigt) als merk;
  • Een tweet die schade berokkent aan anderen (er vanuitgaande dat dit niet je doel is);
  • Een foto of video die schaamte bij jezelf kan oproepen;
  • Een link die niet meer werkt; (stuur indien mogelijk een nieuwe tweet met werkende link)
  • Een tweet met spelfouten of die nog niet af was en per ongeluk al verzonden werd.

Situaties waarin je beter geen tweet kunt verwijderen

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om tweets niet te verwijderen (ook al zal je gevoel wellicht anders zijn). Hieronder twee redenen:

  • Als je een discussie voert met iemand via Twitter en je blijkt geen gelijk te hebben;
  • Negatieve feedback van iemand naar aanleiding van jouw handelen.

Het verwijderen van een tweet in bovenstaande gevallen kan er toe leiden dat mensen vinden dat je censuur toepast om je eigen imago op te poetsen wat niet zal bijdragen aan een positief en professioneel beeld.

Verwijder-tip

Mocht je in een extreme situatie al je tweets van Twitter in één keer willen verwijderen, dan kun je hiervoor de tool TwitWipe gebruiken. In het artikel ‘Al je tweets verwijderen met TwitWipe‘ wordt uitgelegd hoe je dit stap voor stap kunt doen.