07-10-2012 / Ayman van Bregt

Twitter kan veel inzichten bieden als je door de grote hoeveelheid tweets de juiste informatie naar boven weet te krijgen. Met meer dan 400 miljoen tweets per dag is er ook veel informatie die niet relevant is. Om deze reden worden in dit artikel vijf tips op een rij gezet die kunnen helpen bij het vinden van relevante tweets. De zoekresultaten van een zoekopdracht op Twitter zijn verdeeld in drie secties: ’tweets’, ‘people’ en ‘video & images’. Aan de linkerkant op de resultatenpagina kun je wisselen tussen ’tweets’, ‘people’ en ‘video & images’. De tips die in dit artikel worden gegeven, zijn gericht op het zoeken naar tweets.

Vijf tips om effectief te zoeken en relevante tweets te vinden op Twitter

Tip 1: Alle zoekresultaten zien in plaats van alleen de populaire berichten (top tweets)
Twitter geeft haar resultaten weer op basis van een algoritme waarmee meer populaire berichten bovenaan worden getoond. Als je bij het zoeken alleen een snel overzicht wilt krijgen van de populaire berichten geeft Twitter dit standaard weer (Top view), als je  alle berichten wilt zien, klik dan op ‘all’.

 

Tip 2: Retweets filteren (negeren) in de zoekresultaten
Als je geen retweets wilt zien in de zoekresultaten van jouw Twitter-zoekopdracht kun je deze filteren door aan je zoekopdracht ‘-RT’ toe te voegen.

 

Tip 3: Tweets vinden op basis van geografische locatie
Als mensen hun locatie in een tweet meesturen, kun je met een zoekopdracht op geografische locatie deze tweets ook vinden. Dit doe je door de zoekcommando’s ‘near’ en ‘within’ te gebruiken. Als je bijvoorbeeld zoekt naar social media in een straal van 10 kilometer in de buurt van Rotterdam ziet de zoekopdracht voor Twitter er als volgt uit: ‘social media near:rotterdam within:10km’.

 

Tip 4: Zoeken naar tweets met links
Als je alleen tweets wilt vinden die voorzien zijn met een link, voeg je ‘filter:links’ aan de zoekopdracht toe.

 

Tip 5: Zoeken naar tweets van een specifieke Twitter-gebruiker
Als je een zoekopdracht op Twitter uitvoert waarbij je alleen tweets van een specifieke Twitter-gebruiker wilt vinden, voeg je aan de zoekopdracht ‘from:username’ toe (zonder @).

Volgende week worden vijf andere tips gedeeld om optimaal te zoeken via Twitter. Als je commercieel meer uit Twitter wilt halen kan het NSMA-ebook ‘Twitter gevorderden‘ je helpen om nieuwe klanten te vinden via Twitter.