30-09-2013 / Ayman van Bregt

Vijf tips om te netwerken op Linkedin voor ondernemersDe juiste mensen in je LinkedIn-netwerk hebben kan je als professional en ondernemer verder helpen bij het generen van business. Wat je moet doen om op een passende en juiste manier te netwerken op LinkedIn wordt in dit artikel uitgelegd. Er worden een vijftal tips behandeld die zijn voortgekomen uit een LinkedIn conferentie met netwerkdeskundigen.

Vijf tips om te netwerken op Linkedin voor ondernemers

In totaal zijn er vijftien tips voortgekomen uit de conferentie. De belangrijkste vijf tips zijn hieronder uiteengezet en alle tips zijn in te zien in de LinkedIn-slideshare presentatie in dit artikel.

 • Combineer een concreet korte termijn doel met lange termijn denken
  Nieuwe relaties kunnen overal ontstaan door spontane gesprekken met iemand. Een onverwachte ontmoeting met iemand waar je niet direct iets mee kunt kan op de langere termijn altijd voor positieve verrassingen zorgen. Door op LinkedIn te verbinden krijg je ook een beter inzicht in het netwerk van het nieuw opgedane contact.
 • Raak eerst in gesprek en verbindt pas later
  Ga, nadat je een interessant persoon op LinkedIn hebt geïdentificeerd, eerst het gesprek aan zodat er een relatie opgebouwd kan worden. Hierna is het een logische vervolgstap om te verbinden.
 • Maak je waarde zichtbaar
  Door te reageren op wat andere mensen delen, zelf jouw kennis te delen, vragen van anderen te beantwoorden of je netwerk beschikbaar te stellen, toon je jouw waarde in het netwerk. Door aandacht te geven aan anderen is het ook makkelijker om aandacht te krijgen voor jouw eigen zakelijke activiteiten.
 • Focus op kwaliteit en niet op kwantiteit
  Netwerken op LinkedIn draait voor sommige mensen om het hebben van een zo groot mogelijk netwerk. Er zijn op LinkedIn bijvoorbeeld LinkedIn Open Networkers (LION’s) die LinkedIn uitnodigingen van iedereen accepteren. Het is raadzaam op echter te focussen op een sterk netwerk waar de bereid aanwezig is om elkaar te helpen en laat de kwaliteit van het netwerk boven de kwantiteit leidend zijn.
 • Identificeer de succesvolle netwerkers
  In ieder netwerk zijn meer actieve en succesvolle netwerkers aanwezig en mensen die meer passief zijn. Identificeer de succesvolle netwerkers op LinkedIn om zo toegang te krijgen tot mensen die kunnen helpen bij het bereiken van je zakelijke doelstellingen. Een overzicht van jouw eigen LinkedIn netwerk kun je eenvoudig visualiseren met LinkedIn InMaps.

 

Vijftien tips om te netwerken op Linkedin voor ondernemers

In de onderstaande LinkedIn-slideshare presentatie staan niet alleen de vijf tips hierboven beschreven op een rij maar nog tien andere tips om te helpen bij het succesvol netwerken op LinkedIn:

 

Whitepaper LinkedIn om effectief te netwerkennsma-covers_whitepaper

LinkedIn is bij uitstek het zakelijke social media platform in Nederland om goed te netwerken. NSMA biedt daarom een whitepaper LinkedIn aan met 10 tips om effectiever te netwerken op LinkedIn. Deze NSMA whitepaper LinkedIn is gratis te downloaden.