22-10-2018 / Ayman van Bregt

LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop potentiële kandidaten vacatures op LinkedIn bekijken. Werkgevers die op LinkedIn een vacature plaatsen besteden in de meeste gevallen veel tijd aan het opstellen van een vacaturetekst. De inzichten uit het onderzoek door LinkedIn kunnen daarbij helpen. Dit artikel zet de belangrijkste inzichten over de effectiviteit van LinkedIn vacatures op een rij.

Zo bekijken kandidaten LinkedIn vacatures

Werkgevers die er vanuit gaan dat potentiële kandidaten de gehele tekst van een vacature lezen komen bedrogen uit. LinkedIn deed onderzoek onder 450 leden om te zien welk deel van de teksten in LinkedIn vacatures met name de aandacht trekken en aandacht krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat flinke delen van een vacature niet beken worden terwijl andere delen juist nog meer uitgediept kunnen worden. De belangrijkste inzichten uit het onderzoek zijn weergegeven in de onderstaande grafiek:

Dit is wat kandidaten bekijken bij LinkedIn vacatures

Hoewel de inzichten uit het onderzoek de norm van het opstellen van vacatureteksten tegensprekeen zijn de volgende lessen uit het onderzoek te trekken.

Benadruk de functie
Veel bedrijven vinden het belangrijk om in vacatureteksten veel inzicht te geven in de organisatie om zo ook de cultuur te benadrukken. Een potentiële kandidaat verwacht echter op basis van teksten van LinkedIn vacatures snel inzicht te krijgen in de waarde van de functie voor henzelf (‘what’s in it for me’) om zo een goede afweging te kunnen maken of het zinvol is om te reageren.

Wees helder over de verwachte doelen en resultaten
Geef kandidaten in de tekst van een LinkedIn vacature duidelijk inzicht in de doelen en resultaten die verwacht worden in de functie op een inspirerende wijze die vertrouwen wekt.

Blijf zakelijk
Hoewel veel bedrijven een steeds informelere aanpak proberen te kiezen in de formulering van hun vacatures, kan dit juist averechts werken bij het aantrekken van een kandidaat. Probeer een toon te kiezen die niet te informeel overkomt tenzij dit echt aansluit bij de cultuur van de organisatie. De onderstaande afbeelding geeft inzicht in de impact van de formulering van teksten in LinkedIn vacatures:

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.