20-09-2011 / Martijn Baten

Facebook veiligheidBen je als ondernemer actief op Facebook, dan wil je waarschijnlijk een goede indruk achterlaten. In dat geval wil je voorkomen dat mensen (of software) jouw profiel kunnen misbruiken om er spam mee te versturen. Onlangs heeft Facebook de privacyinstellingen voor gebruikers aangepast en makkelijker gemaakt zodat je meer controle hebt over de veiligheid van je profiel. Dit is om te voorkomen dat mensen (of software) je profiel kunnen misbruiken. In dit artikel worden zes tips gegeven die ervoor zorgen dat je profiel zo goed mogelijk is beschermd.

1. Accepteer alleen ‘vrienden’ die je werkelijk kent

Onbekende mensen kunnen vervelende dingen achterlaten op je profielpagina. Het is daarom aan te raden om niet zomaar vriendschapsverzoeken te accepteren van mensen die je niet werkelijk kent of eerder contact mee hebt gehad.

2. Wijzig je wachtwoord regelmatig

Het is slim om regelmatig je wachtwoord van Facebook te wijzigen. Zeker als je het vermoeden hebt dat iemand anders toegang heeft tot jouw profiel, kun je het beste meteen je wachtwoord wijzigen. Probeer er ook altijd voor te zorgen dat je een wachtwoord kiest die moeilijk te raden is.

3. Gebruik alleen applicaties van sites die je vertrouwt

Om gebruik te maken van applicaties, moet je meestal toestemming geven om jouw profielgegevens te gebruiken. Vraag jezelf altijd af of de aanbieder van de applicatie betrouwbaar is. Bij bekende applicaties die veel worden gebruikt, is er waarschijnlijk geen gevaar maar wees altijd voorzichtig want voorkomen is beter dan genezen.

4. Gebruik anti-virus software

Anti-virus software kan voorkomen dat hackers of schadelijke software via je Facebook profiel op je computer terechtkomt. Zorg daarom voor een anti-virus programma op je computer die je regelmatig voorziet van een update.

5. Log handmatig in bij Facebook

Als je vaak je Facebook profiel bekijkt, zal je computer waarschijnlijk jouw gebruikersnaam en wachtwoord onthouden zodat je niet telkens opnieuw hoeft in te loggen. Wil je echt zo veilig mogelijk zijn, zorg dan dat niemand via jouw computer op je profiel kan komen door telkens handmatig in- en uit te loggen.

6. Maak gebruik van een beveiligde verbinding

Bezoek je vaak je Facebook profiel via niet-beveiligde openbare netwerken zoals de Wifi-netwerken bij openbare plekken, overweeg dan de functie die Facebook biedt voor veilig browsen (HTTPS). Met deze optionele instelling worden de gegevens gecodeerd die je verstuurt en ontvangt. Je kunt deze functie inschakelen onder ‘Accountinstellingen’ en het tabblad ‘Beveliging‘.